Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Παιδιά16 κανόνες για την σωστή διατροφή των παιδιών.

01 Να υιοθετήσετε για εσάς και τα παιδιά σας σωστές διατροφικές συνήθειες.

02 Μαγειρέψτε σπιτικό φαγητό με φρέσκα αγνά υλικά, ακόμη και από το προηγούμενο βράδυ, για να έχουν να φάνε το επόμενο μεσημέρι που θα γυρίσουν από το σχολείο.

03 Επιλέξτε με μεγάλη προσοχή τις τροφές, αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές, με πολύ αλάτι ή ζάχαρη και σε κονσέρβες.

04 Προτού αγοράσετε συσκευασμένες τροφές αφιερώστε χρόνο και διαβάστε την ετικέτα, για να δείτε αν περιέχουν πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη ή πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Αν ναι, προτιμήστε να πάρετε κάτι άλλο με λιγότερα.

05 Δώστε τους να φάνε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και δύο φορές την εβδομάδα όσπρια.

06 Επιλέξτε ψάρια που είναι άφθονα σε ω3-λιπαρά, όπως η σαρδέλα, ο κολιός, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο γαύρος κ.λπ.

07 Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια (τόνος, ξιφίας κ.λπ.) ή δώστε τα σπανιότερα (έχουν μου λυνθεί με υδράργυρο).

08 Βάλτε στην καθημερινή τους διατροφή λαχανικά (βρασμένα ή ωμά) και δύο μεσαίου μεγέθους φρούτα.

09 Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

10 Μην αγοράζετε και μη διατηρείτε στα ντουλάπια ή στο ψυγείο γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, νάτσος, κρουασάν, παγωτά. Αργά ή γρήγορα θα τα φάτε εσείς ή τα παιδιά σας.

11 Μην τα επιβραβεύετε με φαγητά που τους αρέσουν και μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις τους για άλλο φαγητό όταν κάτι δεν τους αρέσει.

12.Σεβαστείτε την πείνα τους και όταν λένε ότι δεν πεινάνε ή ότι χόρτασαν μην επιμένετε να τα ταΐζετε.

13 Όταν τρώνε φροντίστε όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα τηλέφωνα να είναι κλειστά.

14 Μέχρι και την ηλικία των 14 ετών η ποσότητα βρασμένου κρέατος ή ψαριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 65-80 γραμμ. Από τα οκτώ έως και τα 17 έτη ζωής η ποσότητα είναι γύρω στα 150 γραμμ., ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες δεν πρέπει να ξεπερνά- ει τα 250 γραμμ. την ημέρα.

15 Πείτε στον παππού και στη γιαγιά τι θέλετε να ταΐζουν παιδιά σας.

16 Σταματήστε να εμπιστεύεστε την υγεία των παιδιών σας και αυριανών ενηλίκων στα ταχυ-φαγεία, τα εστιατόρια και σε κάθε κατάστημα που εμπορεύεται έτοιμη τροφή.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η διατροφή αποτελεί μικρότερο πρόβλημα στην ανάπτυξη υπερβαρότητας και παχυσαρκίας απ' ό,τι η σωματική άσκηση.

Πέρα από την υγιεινή διατροφή, η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και την άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο σημείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας.

Παρά τις προσπάθειες, η παιδική παχυσαρκία παραμένει σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος και την προώθηση υγιεινών συμπεριφορών και καθημερινής άσκησης από όλη την οικογένεια

 

Πίσω →