Η αντοχή των νυχιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια κάποιου. Ωστόσο, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την γενικότερη υγεία των νυχιών. Κοινά προβλήματα όπως η ευθραυστότητα τους μπορούν να αντιμετωπιστούν αν γνωρίζουμε τι την προκαλεί καθώς και η υιοθέτηση μιας σωστής  διατροφής. Τα νύχια μας είναι φτιαγμένα από κερατίνη και τα θρεπτικά συστατικά στο φαγητό μας μπορούν να  βοηθήσουν στον εμπλουτισμό με αυτό το συστατικό .

Η   κερατίνη  είναι νεκρή  πρωτεΐνη , από την οποία είναι φτιαγμένα και τα μαλλιά μας. Συνήθως, παίρνουμε συμπληρώματα βιοτίνης και κάψουλες βιταμίνης Ε για να βελτιώσουμε την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης. Αλλά οι χορτοφάγοι,  μπορούν να καταναλώνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια και  μπρόκολο τα οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που αυξάνουν την παραγωγή κερατίνης. Ομοίως, τα θαλασσινά όπως τα ψάρια και οι γαρίδες μπορούν να προστεθούν στη δίαιτα σας για πιο γερά νύχια .

Ψάρι

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και παρέχουν επίσης επαρκή δόση πρωτεϊνών και θείου. Τέτοια ψάρια είναι :σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ενυδάτωση του νυχιού. Το φωσφόρο και το θείο συμβάλλουν στην πάχυνση του νυχιού δυναμώνοντας το.

Βιολογικό Κρέας και το συκώτι

Το συκώτι  είναι πλούσιο σε σίδηρο. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία των εύθραυστων νυχιών. Η έλλειψη σιδήρου είναι ιδιαίτερα συχνή στους χορτοφάγους, καθώς οι χορτοφαγικές πηγές του σιδήρου (μη αιμικός σίδηρος) δεν είναι τόσο καλές όσο ο αιμικός  σιδήρου που υπάρχει σε μη χορτοφαγικές πηγές. Για τους ανθρώπους που είναι χορτοφάγοι, μια δίαιτα που περιέχει σπανάκι, φακές και φασόλια μπορεί να δώσει μια καλή ποσότητα σιδήρου.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί

Είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιοτίνη και πρωτεΐνες. Το νύχι αποτελείται κυρίως από κερατίνη, η οποία είναι πρωτεΐνη. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες βοηθά στην ενίσχυση αυτής της κερατίνης. Η βιοτίνη και το ασβέστιο βοηθούν στην ενίσχυση της επιφάνειας των νυχιών και την καθιστούν λιγότερο επιρρεπή σε ρωγμές.

Ασπράδι αυγού

Το ασπράδι αυγού είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Αυτό βοηθά στο να γίνει η κεράτινη των νυχιών παχύτερη και ισχυρότερη. Το ασπράδι  αυγού είναι επίσης πλούσιο σε βιοτίνη . Ωστόσο, τα ωμά αυγά έχουν την τάση να δεσμεύουν την βιοτίνη και να την καθιστάν  μη απορροφήσιμη . Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ωμών αυγών μπορεί συνεπώς να έχουν έλλειψη βιοτίνης που μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια.

Σπόροι κολοκύθας, σουσάμι και βρώμη

Αυτά τα τρόφιμα είναι πηγές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο δεν είναι εύκολα διαθέσιμο στα τρόφιμα. Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι κοινή και μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα και αδύναμα  νύχια καθώς και σε λευκές κηλίδες στα νύχια. Η κατανάλωση  σπόρων κολοκύθας μπορεί να προσφέρει μια ικανή ποσότητα αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού και να αποτρέψει εύθραυστα νύ

Πίσω →