Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος συνιστάται για όποιον έχει ή κινδυνεύει να εμφανίσει λεύκη. Υπάρχουν επίσης ειδικές βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της παραγωγής μελανίνης

Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα είδη τροφίμων για να αποφύγουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης

Ενώ η ακριβής αιτία της λεύκης δεν έχει εντοπιστεί, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η κατάσταση του δέρματος μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από διάφορα συστατικά στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος συνιστάται για όποιον έχει ή κινδυνεύει να εμφανίσει λεύκη. Υπάρχουν επίσης ειδικές βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της παραγωγής μελανίνης.

Βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λεύκης.

Ορισμένες από τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη λεύκη περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ :

Η βιταμίνη Β12 χρησιμοποιείται από το σώμα για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης. Όταν το σώμα στερείται αρκετής βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος, η συσσώρευση ομοκυστεΐνης πυροδοτεί τελικά την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, η οποία προκαλεί οξειδωτικό στρες στο δέρμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των μελανοκυττάρων και στην επιδείνωση των συμπτωμάτων λεύκης. Ορισμένα παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη B12 είναι τα βιολογικά χόρτα που τρέφονται με βόειο κρέας, το νωπό γάλα, τις σαρδέλες και τον άγριο σολομό της Αλάσκας

  1. Βιταμίνη C :

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη μείωση των αντιδρώντων ειδών οξυγόνου, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.Η κατάποση της βιταμίνης C βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εμφάνιση αυτοάνοσης αντίδρασης. 

  1. Βιταμίνη D :

Οι μελέτες δείχνουν ότι η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα βοηθά στην προαγωγή της μελανογένεσης ή της παραγωγής χρωστικής στο δέρμα. Αυτή η βιταμίνη έχει επίσης παρατηρηθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα από τον κυτταρικό θάνατο και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να σταματήσει να επιτεθεί σε υγιή κύτταρα. 

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D, αλλά επειδή οι ασθενείς με λεύκη έχουν αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως, μπορούν να πάρουν βιταμίνη D από τρόφιμα όπως τα αυγά, τα μανιτάρια , τον άγριο σολομό και τις σαρδέλες. Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D3 είναι επίσης μια καλή εναλλακτική λύση.

  1. Βιταμίνη Α:

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποτροπή του να προκαλέσει αυτοάνοση αντίδραση. Αυτή η βιταμίνη έχει επίσης συνδεθεί με την προώθηση της υγείας του δέρματος σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτό συμβάλλει άμεσα στη διατήρηση των μελανοκυττάρων σας, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει την ανάπτυξη της λεύκης.

  1. Ψευδάργυρος:

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ανόργανο συστατικό με αντιαποπτωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην αποφυγή πρόωρου κυτταρικού θανάτου. Έχει επίσης σημειωθεί ότι είναι ένα σημαντικό συστατικό για την παραγωγή χρωστικής ουσίας. Τα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν το σπανάκι, το βιολογικό χόρτο με βόειο κρέας και τα όσπρια

Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε όταν έχετε λεύκη.

Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να αποφεύγουν τα παρακάτω είδη τροφίμων για να αποφύγουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης:

  • Γλουτένη:

Αυτό το συστατικό που βρίσκεται στο σιτάρι έχει στενά συνδεθεί με τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να αρχίσει να επιτίθεται στα μελανοκύτταρά σας. Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με λείγματα με κοιλιοκάκη έδειξαν δραματική βελτίωση μόλις χρησιμοποίησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη, με τα έμπλαστρα για λεύκη τελικά να χρωματίσουν ή να βελτιωθούν διαχρονικά.

  • Ζάχαρη:

Η ζάχαρη είναι ένα άλλο συστατικό που προάγει τη φλεγμονή. Η υπερβολική ζάχαρη στο σύστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αυτοάνοση αντίδραση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα λεύκης.

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα:

Τα τρόφιμα από γενετικά τροποποιημένα φυτά (που μερικές φορές αναφέρονται ως γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ή ΓΤΟ) έχουν επικριθεί σε όλη την αγορά λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στο ανθρώπινο σώμα. Οι ασθενείς με λεύκη θα μπορούσαν επίσης να επιδεινώσουν την κατάστασή τους λόγω των χημικών συστατικών που προέρχονται από την παραγωγή αυτών των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων.

 

Πίσω →