Η φροντίδα του δέρματός σας είναι ένα ουσιαστικό μέρος για την υγεία σας. Είναι, άλλωστε, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας. Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας θα σας πουν να κάνετε για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές είναι να περιορίσετε την έκθεσή σας σε επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV) και να φοράτε προστατευτικό αντηλιακό όταν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Αλλά ο ήλιος δεν είναι πάντα κακός. Μόλις 10-15 λεπτά καθημερινής έκθεσης βοηθά την παραγωγή της βιταμίνης D σε όλο το δέρμα. Η βιταμίνη D είναι μία από τις καλύτερες βιταμίνες για το δέρμα σας, μαζί με τις βιταμίνες C, Ε και Κ.

Η βιταμίνη D

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της βιταμίνης D σχετίζεται με την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά τα θετικά αποτελέσματά της δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη θεραπεία της ψωρίασης. Η καλσιτριόλη είναι μια τεχνητή εκδοχή της βιταμίνης D3, η οποία είναι το είδος της βιταμίνης D που οι άνθρωποι παράγουν. Η καλσιτριόλη είναι μια τοπική κρέμα που υπήρξε αποτελεσματική στη θεραπεία ασθενών με περιπτώσεις ψωρίασης. Σε μια μελέτη, εφαρμόζοντας καλσιτριόλη μειώθηκε το ποσό της φλεγμονής και του ερεθισμού του δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση παράγοντας λίγες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η βιταμίνη C

Σε όλα τα προϊόντα στην αγορά, που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος, ένα από τα βασικά συστατικά που βρέθηκαν είναι η βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην φροντίδα του δέρματος, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων και τη σημασία της στη σύνθεση του κολλαγόνου. Η λήψη βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών προϊόντων που εφαρμόζονται στο δέρμα σας για την προστασία από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση κυτταρικής βλάβης και βοηθώντας τη διαδικασία επούλωσης των σωματικών τραυμάτων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τα σημάδια της γήρανσης, λόγω του σημαντικού ρόλου της στη φυσική σύνθεση του κολλαγόνου του σώματος. Βοηθά να θεραπεύσετε το κατεστραμμένο δέρμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων.

Η βιταμίνη Ε

Όπως και η βιταμίνη C, η κύρια λειτουργία της βιταμίνης Ε στην φροντίδα του δέρματος είναι η προστασία από τον ήλιο. Η βιταμίνη Ε απορροφά το επιβλαβές υπεριώδες φως από τον ήλιο. Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος.

Η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να βοηθήσει τη θεραπεία μιας κάποιας πάθησης του δέρματος. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Κ σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υποβοήθηση της διαδικασίας του σώματος της πήξης του αίματος, η οποία βοηθά το σώμα να θεραπεύσει τις μωλωπισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Τοπικές κρέμες με βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αντιαισθητικών ερεθισμών του δέρματος, όπως ευρυαγγείες, ραγάδες, ουλές, και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία και τις λειτουργίες του σώματός σας, ανεπάρκειες βιταμινών μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις στο δέρμα. Για παράδειγμα, η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. Επειδή οι βιταμίνες C και E παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο, οι ελλείψεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της καταστροφής του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου.

Πίσω →