Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για ΚρυολόγημαΓιατί καταναλώνουμε κοτόσουπα όταν έχουμε κρυολόγημα;

Κοτόσουπα: Το παλιό γιατροσόφι είναι πάντα επίκαιρο

Το κοτόπουλο όπως και οι περισσότερες πρωτεϊνούχες τροφές, περιέχει ένα φυσικό αμινοξύ, που ονομάζεται κυστεϊνη, το οποίο εκλύεται κατά το βρασμό οπότε εμπεριέχεται στο ζωμό του. Η χημική σύσταση της κυστεϊνης παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με το φαρμακευτικό σκεύασμα ακετυλκυστεϊνη, το οποίο συνταγογραφούν συνήθως οι ιατροί σε ασθενείς με βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Μάλιστα, η ακετυλκυστεϊνη παρήχθη για πρώτη φορά από τα πούπουλα και το δέρμα της κότας. Φαρμακευτικά, ακετυλκυστεϊνη, όπως και τα άλλα βλεννολυτικά σκευάσματα, αραιώνει τη βλέννα που συγκεντρώνεται στους πνεύμονες, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της.

Η κοτόσουπα περιέχει μια αρωματική ουσία, η οποία βοηθά να ανοίξει η αεροφόρος οδός.

Σε μια έρευνα που έγινε, δόθηκε σε 15 υγιείς γυναίκες και άντρες να καταναλώσουν είτε ζεστή κοτόσουπα είτε ζεστό ή κρύο νερό. Πέντε λεπτά και μισή ώρα αργότερα υπολογίστηκε ο ρυθμός με τον οποίο η βλέννα και ο αέρας κινούνται μέσα από τη ρινική κοιλότητα των συμμετεχόντων.

Παρατηρήθηκε ότι η κοτόσουπα είναι πιο δραστική στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων συμφόρησης σε σχέση με το κρύο ή το ζεστό νερό. Επιπλέον, ακόμη και ο ατμός της κοτόσουπας ήταν πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τους απλούς υδρατμούς. Ο κρύος ζωμός κότας βοηθάει στην αποσυμφόρηση της μύτης, όταν όμως είναι αχνιστός, καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μάλιστα, για ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα συνίσταται να προσθέτουμε στη σούπα άφθονο σκόρδο, κρεμμύδια, πιπέρι και άλλα καυτερά μπαχαρικά, όπως κάρι ή τσίλι. Μια τέτοια σούπα χαρακτηρίζεται ιδανικό φάρμακο για το κρυολόγημα.

Σημείωση: Είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το ζωμό αργά κι όχι βιαστικά, διότι επενεργεί θεραπευτικά για περίπου μισή ώρα, για αυτό η εισχώρηση των δραστικών παραγόντων στον οργανισμό πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

Πίσω →