Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΔιατροφή για Ενίσχυση μεταβολισμούΤα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας και ο ρόλος τους στην αύξηση άθληση

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας αποτελούνται από 3 κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία περιέχουν μεταξύ 6 και 10 άτομα άνθρακα εστεροποιημένα και 1 μόριο γλυκερόλης. Πολύ λίγες τροφές είναι φυσικά πλούσιες σε MCT. Τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι το ανθρώπινο μητρικό γάλα, το έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο. Τα λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να ληφθούν μέσω συμπληρώματα διατροφής.

Επειδή τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT) έχουν μικρότερη μοριακή δομή, απορροφώνται πολύ πιο γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος από τα περισσότερα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου. Επιπλέον, επειδή δεν εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα της καρνιτίνης για να μεταφερθούν στα μιτοχόνδρια και να μετατραπούν σε ενέργεια, η παραγωγή της γίνεται γρηγορότερα. Αυτή η ενέργεια χρησιμεύει εν συνεχεία ως καύσιμο για σωματική άσκηση και εμποδίζει το σώμα από τη χρήση των αποθεμάτων γλυκογόνου. [Το γλυκογόνο καταστρέφεται ιδιαίτερα γρήγορα σε περίπτωση μεγάλης έντασης ή ασκήσεων αντοχής]

Οφέλη από τη χρήση των MCTs

Τα MCT μπορεί να θεωρηθούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πηγή ενέργειας, ειδικά για αθλητές. Εξαιτίας της λειτουργίας τους ως πηγή ενέργειας, αυτά τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, καθώς και σε καθυστερημένη εμφάνιση της κόπωσης των μυών.

Δεδομένου ότι το σώμα θα καταφύγει στη χρήση των MCT ως μια ενεργειακή πηγή πριν αρχίσει να διασπά το δικό του μυϊκό ιστό, ο καταβολισμός και η καταστροφή των μυών μπορεί να προληφθεί.

Τα MCT συμβάλουν επίσης στη θερμογένεση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του σώματος. Η ενισχυμένη κατανάλωση θερμίδων από το σώμα, ακόμη και κατά την ανάπαυση, διευκολύνει την απώλεια και τη διαχείριση του βάρους.

Συνοπτικά τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου:

1. Αυξάνουν τη διαθεσιμότητα ενέργειας

2. Βελτιώνουν τη μυική αντοχή

3. Καθυστερούν τη μυική κόπωση

4. Διατηρούν τη μυική μάζα

5. Προάγουν θερμογένεση

6. Διεγείρουν την απώλεια βάρους

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο – διατροφή για αθλητές και ασκούμενους. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υπάρχουν, το άθλημα που ακολουθούν, τις ιδιαιτερότητες τους και βεβαίως με σκοπό να μειώσουμε τους δείκτες παχυσαρκίας και τον λιπώδη ιστό ή την αύξηση της αντοχής ή του μυικού τόνου.

Πίσω →