Αυτοί είναι οι 10 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας φυσικά. Μερικά από αυτά αναφέρονται σε μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση ή πράγματα τα οποία πρέπει να αποφύγετε.

 • Αυξάνοντας τους μυς αυξάνετε το μεταβολισμό σας.

  Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί το μεταβολισμός σας. Η μυϊκή μάζα αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι η μυίκη μάζα κάνει τη διαφορά στο πόσο αργός ή γρήγορος  είναι ο μεταβολισμός σας. Όσο περισσότερους μυς έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της άσκησης και όταν εκτελούμε τις συνήθεις δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το καθάρισμα του σπιτιού, κλπ. Έτσι, προσπαθήστε να βρείτε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για άσκηση για να αυξήστε τις επιδόσεις και αρχίστε το πολυπόθητο χτίσιμο εκείνων των μυών!

   

 • Μειώστε σταδιακά τις θερμίδες.

Σε μια προσπάθεια για γρήγορη απώλεια βάρος οδηγείστε να μειώσετε ξαφνικά τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε καθημερινά. Αυτό επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό σας καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και εισέρχεται σε "κατάσταση πείνας", που σημαίνει ότι καίει λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα. Ως αποτέλεσμα η απώλεια βάρους επιβραδύνετε. Ο συνιστώμενος τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων σας είναι να το κάνετε σταδιακά και πάντα να παραμένει πάνω από το ελάχιστο εύρος (1200 θερμίδες ανά ημέρα). Για το λόγο αυτό οι διατροφές που είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες έχουν την τάση να είναι επιτυχής για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αποτυγχάνουν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές κατά τη διάρκεια της δίαιτας τα οποία χρησιμοποιούνται, ετσι ώστε να σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων χωρίς να επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας.

Συμβουλή: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για τις γυναίκες είναι μεταξύ 1500-2000 θερμίδες και για τους άνδρες μεταξύ 2000-2500 θερμίδες.

 • Μην παραλείπετε γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού, δεν θα σας βοηθήσει καθόλου στην προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Τρώτε τακτικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) σε καθορισμένες ώρες κάθε μέρα και με υγιεινά σνακ ενδιάμεσα για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Η καύση των θερμίδων θα είναι ευκολότερο για τον οργανισμό (άρα και λιγότερη αποθήκευση λίπους στα αποθέματα) και έτσι θα έχετε περισσότερη ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

 • Καταναλώστε την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας. Πηγές πρωτεϊνών, όπως το άπαχο κρέας, ψάρι, φασόλια, φακές, μπιζέλια, ξηροί καρποί και σπόροι, τα αυγά και πρωτεΐνες σόγιας δεν θα πρέπει να λείπουν από τα καθημερινά σας γεύματα.

Συμβουλή: Η πρωτεΐνη είναι πιο δύσκολο να διασπαστεί από τον οργανισμό σας έτσι το σώμα πρέπει να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της πέψης.

 • Πιείτε καφέ με μέτρο

Ο καφές και άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη έχουν βρεθεί να τονώνουν τον μεταβολισμό. Καθώς αυτό είναι πραγματικότητα, θα πρέπει να αποφεύγετε τις υπερβολές τόσο από την άποψη της κατανάλωσης (2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι εντάξει), αλλά και από την άποψη των συνδυασμών. Για παράδειγμα, αν πίνετε καφέ με πλήρες γάλα και ζάχαρη ή κρέμα ,οι θερμίδες που θα καταναλώσετε θα είναι κάτι περισσότερο από τη θετική επίδραση στο μεταβολισμό σας, έτσι η μετριότητα είναι το κλειδί.

 • Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ.

Ο ύπνος εκτός από τις άλλες ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία μας, προωθεί και το μεταβολισμό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μπορεί να επαναφέρετε και να βελτιώσει έτσι τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού.

 • Αποφύγετε το στρες

Η σχέση του στρες με το μεταβολισμό δεν είναι άμεση, αλλά έμμεση. Αν είστε συνεχώς μέσα στο άγχος έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχετε από χρόνιες παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Αυτή η κατάσταση θα μειώσει την επιθυμία σας να είστε σωματικά δραστήριοι ή να φροντίζετε τη διατροφή και τις συνήθειες σας. Δεν είναι μυστικό ότι οι άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν βάρος από τους ανθρώπους οι οποίοι είναι καταβεβλημένοι από το στρες και το άγχος.

 • Πιείτε παγωμένο νερό

Το κρύο νερό (και γενικότερα οι χαμηλές θερμοκρασίες) μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό σας. Ο λόγος είναι απλός, η κατανάλωση παγωμένου νερού ή το να ζεί κανείς σε ψυχρές θερμοκρασίες ουσιαστικά αναγκάζουν τον οργανισμό μας να εργαστεί πιο σκληρά (και έτσι να κάψετε περισσότερες θερμίδες), έτσι ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

 • Κάντε πιο πικάντικα τα γεύματά σας.

Σε εκείνους που αρέσουν τα πικάντικα τρόφιμα θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτό. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να τονώσουν το μεταβολισμό σας, δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων.

 • Προπόνηση υψηλής έντασης και Αερόβια άσκηση.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας κάνοντας αερόβιες ασκήσεις . Αυτοί οι τύποι ασκήσεων μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό σας, πράγμα το οποίο αυξάνει την καύση θερμίδων. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση σας τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια ,και μετά την άσκηση. Συνδυάστε στη προπόνησή σας, τόσο με αερόβια όσο και με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (όπως εξηγείται στην παράγραφο 1 πιο πάνω) και θα αυξήσει το μεταβολισμό σας με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

 

Πίσω →