Η L-αργινίνη είναι ένα χημικό δομικό που ονομάζεται αμινοξύ. Λαμβάνεται από τη διατροφή και είναι αναγκαία για το σώμα για να κάνει τις πρωτεΐνες. Η L-αργινίνη βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί επίσης να γίνει σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Η L-αργινίνη χρησιμοποιείται για την καρδιά και το αίμα σε συνθήκες συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, του πόνου στο στήθος, της υψηλής πίεσης του αίματος, και της στεφανιαίας νόσου. Η L-αργινίνη χρησιμοποιείται επίσης για τον επαναλαμβανόμενο πόνο στα πόδια όταν έχουν μπλοκαριστεί οι αρτηρίες (διαλείπουσα χωλότητα), μειωμένης πνευματικής ικανότητας στους ηλικιωμένους (γεροντική άνοια), στυτικής δυσλειτουργίας και ανδρικής στειρότητας. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την L-αργινίνη για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών μετά από μία μεταμόσχευση νεφρού, υψηλής πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (προ εκλαμψία), τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, και την πρόληψη της φλεγμονής του πεπτικού συστήματος στα πρόωρα βρέφη. Η L-αργινίνη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια σειρά από φάρμακα για διάφορες συνθήκες. Για παράδειγμα, η L-αργινίνη χρησιμοποιείται μαζί με ιβουπροφαίνη για ημικρανίες, με συμβατικά φάρμακα για χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, με άλλα αμινοξέα για την αγωγή της απώλειας βάρους σε ανθρώπους με AIDS και με ιχθυέλαιο και άλλα συμπληρώματα για τη μείωση των λοιμώξεων, βελτιώνοντας την επούλωση των πληγών, και τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση. Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν την L-αργινίνη στο δέρμα για να επιταχύνει την επούλωση των πληγών και για την αύξηση της αρτηριακής ροής σε κρύα χέρια και πόδια, ειδικά σε άτομα με διαβήτη. Χρησιμοποιείται επίσης ως κρέμα για σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες και στις γυναίκες.

Πως λειτουργεί η L-αργινίνη!

Η L-αργινίνη μετατρέπεται στο σώμα σε μια χημική ουσία που ονομάζεται νιτρικό οξείδιο. Το μονοξείδιο του αζώτου προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία να ανοίξουν ευρύτερα για τη βελτίωση της ροής του αίματος. Η L-αργινίνη διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης, της ινσουλίνης, και άλλων ουσιών στο σώμα.

Ενδεχομένως αποτελεσματική:

 • Για πόνο στο στήθος (στηθάγχη). Λαμβάνοντας L-αργινίνη φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα και να βελτιώνεται η ανοχή στην άσκηση και στην ποιότητα ζωής σε άτομα με στηθάγχη. Ωστόσο, η L-αργινίνη δεν φαίνεται να βελτιώνει την ίδια τη νόσο.
 • Για τη στυτική δυσλειτουργία. Λαμβάνοντας 5 γραμμάρια L-αργινίνης από το στόμα καθημερινά φαίνεται να βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Λαμβάνοντας χαμηλότερες δόσεις μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις ότι η προσθήκη 40 mg Pycnogenol τρεις φορές ημερησίως θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της χαμηλής δόσης L-αργινίνη για στυτική δυσλειτουργία.
 • Για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η λήψη L-αργινίνης από το στόμα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε υγιή άτομα, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, και άτομα με ελαφρά υψηλή πίεση του αίματος, με ή χωρίς διαβήτη.
 • Για φλεγμονή του πεπτικού συστήματος στα πρόωρα βρέφη. Προσθέτοντας L-αργινίνη φαίνεται να εμποδίζει τη φλεγμονή του πεπτικού συστήματος στα πρόωρα βρέφη.
 • Για νιτρική ανοχή. Λαμβάνοντας 700 mg L-αργινίνης τέσσερις φορές ημερησίως φαίνεται να εμποδίζει τη νιτρική ανοχή σε άτομα που παίρνουν νιτρογλυκερίνη για πόνο στο στήθος (στηθάγχη).
 • Για πόνους στο πόδι που σχετίζεται με κακή ροή του αίματος (περιφερική αρτηριακή νόσος). Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη L-αργινίνης από το στόμα ή ενδοφλεβίως για μέχρι 8 εβδομάδες αυξάνει τη ροή του αίματος σε ανθρώπους με περιφερική αρτηριακή νόσο. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση (μέχρι 6 μήνες) δεν βελτιώνει την ταχύτητα βαδίσματος ή την απόσταση σε άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο.
 • Για βελτίωση της ανάκτησης μετά από χειρουργική επέμβαση. Λαμβάνοντας L-αργινίνη με ριβονουκλεϊκό οξύ και εικοσιπεντανοϊκό οξύ, πριν τη χειρουργική επέμβαση ή μετά φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση του χρόνου αποκατάστασης, μείωση του αριθμού των λοιμώξεων, και βελτιώνει την επούλωση τραύματος μετά από χειρουργική επέμβαση.
 • Για την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της κύησης (προεκλαμψία). Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της L-αργινίνης σε προ-εκλαμψία, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε γυναίκες.

Ενδεχομένως αναποτελεσματική:

 • Για νεφρική νόσο. Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη L-αργινίνης, είτε από το στόμα για έως 6 μήνες ή ενδοφλεβίως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δεν βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, λαμβάνοντας 1,3 γραμμάρια L αργινίνης από το στόμα φαίνεται να βελτιώνει καθημερινά τη λειτουργία των νεφρών και να αντιστρέφεται η αναιμία σε ηλικιωμένα άτομα με νεφρική αναιμία που σχετίζεται με τη νόσο.
 • Για έμφραγμα. Λαμβάνοντας L-αργινίνη δεν φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη καρδιακής προσβολής. Επίσης, δεν φαίνεται να είναι ευεργετική για τη θεραπεία καρδιακής προσβολής μετά την εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ανησυχία ότι η L-αργινίνη μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ανθρώπους μετά από μια πρόσφατη καρδιακή προσβολή. Μην πάρετε L-αργινίνη, αν είχατε μια πρόσφατη καρδιακή προσβολή.
 • Για την επούλωση των πληγών. Λαμβάνοντας L-αργινίνη δεν φαίνεται ότι βελτιώνει την επούλωση της πληγής.

Επαρκή στοιχεία:

 • Για εξασθένηση του AIDS. Η λήψη L-αργινίνης από το στόμα, μαζί με hydroxymethylbutyrate και γλουταμίνη, για 8 εβδομάδες φαίνεται να αυξάνει το σωματικό βάρος και να βελτιώνει η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με HIV / AIDS. Ωστόσο, λαμβάνοντας 7,4 γραμμάρια L-αργινίνης από το στόμα καθημερινά, μαζί με ωμέγα-3 λιπαρά και ισορροπημένο συμπλήρωμα διατροφής, για 6 μήνες δεν βελτιώνει το σωματικό βάρος ή τη μάζα λίπους, την πρόσληψη ενέργειας, ή τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε άτομα που είναι θετικοί στον ιό  του HIV.
 • Για υψοφοβία. Μια πρώιμη έρευνα προτείνει ότι η L-αργινίνη δεν μειώνει την ασθένεια του υψομέτρου.
 • Για πρωκτική σχισμές. Υπάρχουν ασυνεπή στοιχεία για ότι τα αποτελέσματα της L-αργινίνης για τη θεραπεία των ραγάδων του πρωκτού. Εφαρμόζοντας L-αργινίνη στο δέρμα δύο φορές την ημέρα για 3 μήνες είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη χειρουργική επέμβαση για την αγωγή των πρωκτικών σχισμών. Ωστόσο, η εφαρμογή τοπικού τζελ που περιέχει L-αργινίνη πέντε φορές την ημέρα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μπορεί να θεραπεύσει τις πρωκτικές σχισμές σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές φροντίδες.
 • Για καρκίνο του μαστού. Μια πρόωρη έρευνα δείχνει ότι η λήψη L-αργινίνης πριν από τη χημειοθεραπεία δεν βελτιώνει το ποσοστό ανταπόκρισης σε άτομα με καρκίνο του μαστού.
 • Για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η λήψη L-αργινίνης από το στόμα, σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπεία, φαίνεται να βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, μπορεί να μην βελτιώσει την ικανότητα για άσκηση, την ποιότητα ζωής, ή την κυκλοφορία του αίματος. Η L-αργινίνη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη θέση της συμβατικής θεραπείας.
 • Για φραγμένα αιμοφόρα αγγεία (στεφανιαία νόσο). Μια πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη L-αργινίνης ενδοφλεβίως πριν από την άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε άτομα με στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, δεν βελτιώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά.
 • Για κρίσιμη ασθένεια (τραύμα). Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη L-αργινίνης από το στόμα με γλουταμίνη, νουκλεοτίδια, και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης, την ανάγκη για εξαερισμό, και τον κίνδυνο των λοιμώξεων σε άτομα που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.
 • Για απώλεια μνήμης (άνοια). Μια πρώιμη έρευνα προτείνει ότι η L-αργινίνη μπορεί να βελτιώσει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την γήρανση.
 • Για κοιλότητες. Μια πρώιμη έρευνα προτείνει ότι η χρησιμοποίηση μιας μέντα χωρίς ζάχαρη που περιέχει ένα σύμπλοκο αργινίνης (CaviStat) για ένα χρόνο μειώνει τον αριθμό των κοιλοτήτων σε γομφίους των παιδιών σε σύγκριση με τις μέντες χωρίς ζάχαρη που δεν περιέχουν αργινίνη.
 • Για ευαίσθητα των δοντιών. Μια πρώιμη έρευνα προτείνει ότι η χρησιμοποίηση μιας οδοντόκρεμας που περιέχει αργινίνη, ασβέστιο, και φθοριούχο μειώνει την ευαισθησία των δοντιών όταν χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα.
 • Για διαβήτη. Η λήψη L-αργινίνης από το στόμα για ένα μήνα φαίνεται να βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Η L-αργινίνη φαίνεται επίσης να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
 • Για νευρική βλάβη λόγω του διαβήτη. Μια πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη L-αργινίνης καθημερινά για 3 μήνες δεν βελτιώνει τη βλάβη των νεύρων που σχετίζονται με το διαβήτη.
 • Για μυϊκά προβλήματα στον οισοφάγο. Μια πρώιμη έρευνα δείχνει ότι λαμβάνοντας έγχυση L-αργινίνης και λήψη L-αργινίνης από το στόμα για 6 εβδομάδες μειώνει τον αριθμό και την ένταση των επιθέσεων πόνου στο στήθος σε άτομα με μυϊκά προβλήματα στον οισοφάγο και πόνοι στο στήθος που δεν σχετίζονται με την καρδιά.
 • Για αθλητική απόδοση. Υπάρχουν ασυνεπή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της L-αργινίνης για την απόδοση της άσκησης. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη 6 γραμμάρια L-αργινίνης σε ένα ποτό αυξάνει το χρόνο άσκησης. Ωστόσο, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη L-αργινίνης, μόνο της ή μαζί με αντιοξειδωτικά, δεν βελτιώνει την απόδοση σε άνδρες ποδηλάτες.
 • Για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Συμπληρώνοντας ένα σωλήνα σίτισης με L-αργινίνη δεν φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να μειώνει το μέγεθος του όγκου, ή να βελτιώνει την επούλωση σε ανθρώπους με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
 • Για μεταμόσχευση καρδιάς. Μια πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη L-αργινίνης από το στόμα για 6 εβδομάδες αυξάνει την απόσταση με τα πόδια και βελτιώνει την αναπνοή σε άτομα με μεταμόσχευση καρδιάς.
 • Για κακή ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη L-αργινίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει το βάρος γέννησης των βρεφών που παρουσιάζουν κακή ανάπτυξη, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα της μητέρας τους. Ωστόσο, η L-αργινίνη δεν φαίνεται να αυξάνει το βάρος γέννησης ή να μειώνει τον κίνδυνο του μωρού που πεθαίνει αν το μωρό έχει εξαιρετικά κακή ανάπτυξη, ενώ είναι στη μήτρα.
 • Για ημικρανίες. Λαμβάνοντας L-αργινίνη από το στόμα μαζί με παυσίπονο φαίνεται να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία ημικρανίας. Αυτός ο συνδυασμός μερικές φορές αρχίζει να λειτουργεί μέσα σε 30 λεπτά. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόση από την ανακούφιση του πόνου οφείλεται σε L-αργινίνη, δεδομένου ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της ημικρανίας από μόνη της.
 • Για δρεπανοκυτταρική νόσο. Μια πρώιμη έρευνα προτείνει ότι η λήψη Ε-αργινίνης για 5 ημέρες μπορεί να είναι χρήσιμη για τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο, οι οποίοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες.
 • Για στρες. Η αρχική έρευνα δείχνει ότι η λήψη ενός συνδυασμού της L-λυσίνης και L-αργινίνης για έως και 10 ημέρες μειώνει το στρες και το άγχος σε υγιή άτομα και άτομα με τάση για στρες.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις!

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Η L-αργινίνη είναι πιθανώς ασφαλής, όταν λαμβάνεται από το στόμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που είναι γνωστά για τη χρήση της L-αργινίνης μακροπρόθεσμα στην εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Παιδιά : Η L-αργινίνη είναι πιθανώς ασφαλής επίσης όταν χρησιμοποιείται από το στόμα σε πρόωρα βρέφη σε κατάλληλες δόσεις. Ωστόσο, η L-αργινίνη είναι ενδεχομένως επισφαλείς όταν χρησιμοποιείται σε υψηλές δόσεις. Οι δόσεις που είναι πάρα πολύ υψηλές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων του θανάτου στα παιδιά. Αλλεργίες ή άσθμα: Η L-αργινίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή να κάνει οίδημα στους αεραγωγούς. Εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργίες ή άσθμα και αποφασίσετε να λάβετε L-αργινίνη, χρησιμοποιήστε την με σύνεση. Κίρρωση: Η L-αργινίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με κίρρωση. Έρπης: Υπάρχει μια ανησυχία ότι η L-αργινίνη μπορεί να κάνει τον έρπητα χειρότερα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η L-αργινίνη είναι αναγκαία για τον ιό του έρπητα για να πολλαπλασιαστεί. Χαμηλή πίεση του αίματος: Η L-αργινίνη μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα, αν έχετε ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Πρόσφατη καρδιακή προσβολή: Υπάρχει μια ανησυχία ότι η L-αργινίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μετά από μια καρδιακή προσβολή, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αν είχατε πρόσφατα καρδιακή προσβολή, δεν λαμβάνετε L-αργινίνη. Νεφρική νόσος: Η L-αργινίνη προκαλεί υψηλά επίπεδα καλίου, όταν χρησιμοποιείται από άτομα με νεφρική νόσο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή καρδιακή αρρυθμία. Χειρουργική: Η L-αργινίνη μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει μια ανησυχία ότι μπορεί να παρεμποδίζει τον έλεγχο της πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Σταματήσετε να παίρνετε L-αργινίνη τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

 

Πίσω →