Τα λίπη είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας και ενεργούν ως φορείς των λιποδιαλυτών βιταμινών. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη συντήρηση, στη λειτουργία και στην ακεραιότητα των μεμβρανών των κυττάρων, των ορμονών και στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Η χοληστερόληείναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή των στεροειδών ορμονών και των χολικών αλάτων. Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και το κύριο συστατικό των κυττάρων του εγκεφάλου και των νεύρων. Η χοληστερόλη, επίσης, μπορεί να είναι ενδογενούς και εξωγενούς προέλευσης και είναι παρούσα μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Προτιμάτε να καταναλώνετε τα φυτικά έλαια, τα οποία είναι απαλλαγμένα από τη χοληστερόλη.

Τα κορεσμένα λίπηείναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως π.χ. το ζωικό λίπος που βρίσκεται στο κρέας, η κρέμα γάλακτος, το λαρδί, το μπέικον και το βούτυρο. Τα ακόρεστα λίπη, παραμένουν υγρά σε θερμοκρασία δωματίου και είναι παρόντα στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Χωρίζονται σε μονοακόρεστα (ω-9) και πολυακόρεστα λίπη (ωμέγα-3 και ωμέγα-6).

Τα ωμέγα-3 λιπαρά βρίσκονται στα ψάρια των ψυχρών νερών όπως είναι η σαρδέλα, ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί. Τα ωμέγα-6 λιπαρά βρίσκονται σε φυτικά έλαια όπως είναι η σόγια, το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, το βαμβάκι και το φυστίκι. Τόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα όπως και τα ωμέγα-6 είναι απαραίτητα για τη βιοσύνθεση των εικοσανοειδών (προσταγλανδίνες, θρομβοξάνες, λευκοτριένια). Τα ωμέγα-9 (ελαϊκό οξύ) θα τα βρούμε σε ξηρούς καρπούς, σε σπόρους και στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν και τα ωμέγα-7 που βρίσκονται στους σπόρους και στο λάδι των macadamia.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα παράγωγά τους, ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) είναι σημαντικά για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών όπως της στεφανιαίας νόσου, της καρδιάς, της υπέρτασης, του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, κλπ.

Το λινέλαιοείναι πλούσιο και στα τρία λιπαρά οξέα που αναφέρθηκαν ανωτέρω (ωμέγα-3, 6 και 9), αλλά η βασική πηγή των ωμέγα-3 υπάρχει στα φυτά με τη μορφή του άλφα-λινολενικού οξέος, το οποίο στη συνέχεια μετασχηματίζεται στο σώμα μας στα λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA, τα οποία επίσης προέρχονται και από τα ψάρια.

ΤαTrans λιπαρά οξέαείναι υδρογονωμένο λίπος και είναι το μεγάλο κακό της σημερινής Διατροφής. Το υδρογόνο προστίθεται σε υγρά φυτικά έλαια για να γίνουν ημι-στερεάς μορφής, δλδ πιο σταθερά λιπαρά.Η χρόνια κατανάλωση trans λιπαρών και φυτικών ελαίων που παρέχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-6συμβάλλουν σε μια φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλεί την ανισορροπία στο μηχανισμό της ινσουλίνης, που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2, της δυσλιπιδαιμίας και κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αυξάνοντας την τάση των αιμοπεταλίων τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Οι κύριες πηγές των trans λιπαρών είναι οι μαργαρίνες, τα υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά, τα τηγανητά τρόφιμα στην αγορά, τα ψημένα έτοιμα αγαθά, τα αλμυρά σνακ (πατατάκια), παγωτά, μπισκότα γεμιστά, αλμυρά μπισκότα, κατεψυγμένα προϊόντα, κλπ.. 

Η Διατροφή μας, έχει γίνει«Δυτικού τύπου»τυπικά και περιέχει υπερβολική ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών οξέων και trans πολυακόρεστων σειράς ω-6, ενώ είναι ελλιπής σε σειρά λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και ωμέγα-9.Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-9 είναι μια δίαιτα μεαντι-φλεγμονώδη δράση. Βελτιώνει την ευαισθησίας στην ινσουλίνη στον μυϊκό ιστό, στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό, έχει υπερτριγλυκεριδαιμία δράση, βελτιώνει τον διαβήτης, παχυσαρκία, καρκίνος, διαταραχές του δέρματος, την πρόληψη καρκίνο και την κατάθλιψη. Ήδη τα trans λιπαρά οξέα αναστέλλουν την χρήση από το σώμα μας, των ωμέγα-3, 6 και 9, επειδή καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο με αυτά, με αποτέλεσμα να ασκούν τις ίδιες λειτουργίες, και βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες.

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με ένανυγιή τρόπο ζωής, τα ουσιώδη λιπαρά οξέα ωμέγα-3, ωμέγα-6 και ωμέγα-9 χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία των διαφόρων προβλημάτων υγείας. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, το είδος των τροφίμων και το είδος του λίπους που τρώμε.

 Σημείωση :  ξέρατε ότι το λίπος είναι εθιστικό, όπως τα ναρκωτικά; Αυτό συμβαίνει επειδή τα φάρμακα όπως η κοκαΐνη ή τα λιπαρά τρόφιμα διεγείρουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Όταν έχουμε μεγάλη απελευθέρωση ντοπαμίνης, το ίδιο το σώμα μας, προάγει τη μείωση του αριθμού των υποδοχέων της ντοπαμίνης. Μετά τη μείωση των δεκτών της ντοπαμίνης, το σύστημα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο ! Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για διαβιβάσει στον εγκέφαλο την αίσθηση ότι χόρτασε. Εάν η μείωση στους δέκτες της ντοπαμίνης συνεχιστεί, το λίπος της τροφής δημιουργεί μια μόνιμη εξάρτηση.

Καλή Όρεξη !

Και προσέξτε τι λιπαρή ύλη θα διαλέξετε να καταναλώσετε !

 

 

Πίσω →