Η υπέρταση, είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προληφθεί για καρδιακές παθήσεις. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση, η οποία ορίζεται ως τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης 130 mm Hg ή περισσότερο, διαστολική αρτηριακή πίεση άνω των 80 mm Hg ή και τα δύο. Τα φάρμακα, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών τροποποιήσεων, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων και η έρευνα έχει δείξει ότι το να συμπεριλάβουμε ορισμένες τροφές στη διατροφή μας, ειδικά εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Παρακάτω είναι τα 17 καλύτερα τρόφιμα για υψηλή αρτηριακή πίεση.

  1. Τα εσπεριδοειδή!

Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, μπορεί να έχουν ισχυρά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τα κοινά φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε αυτό το φρούτο στη διατροφή σας.

  1. Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια!

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή λιπαρών ωμέγα-3, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας τα επίπεδα των συστατικών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται οξυλιπίνες.

  1. Οι σπόροι κολοκύθας!

Οι σπόροι κολοκύθας μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι πολύ θρεπτικοί. Είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικές για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, του καλίου και της αργινίνης, ένα αμινοξύ που απαιτείται για την παραγωγή οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το λάδι από σπόρους κολοκύθας έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

  1. Τα φασόλια και οι φακές!

Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και το κάλιο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φασολιών και φακών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

  1. Τα μούρα!

Τα μούρα έχουν συσχετιστεί με ποικίλα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς τους να μειώσουν παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα μούρα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, που είναι χρωστικές που δίνουν στα μούρα το έντονο χρώμα τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι ανθοκυανίνες αυξάνουν τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στο αίμα και μειώνουν την παραγωγή μορίων που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

  1. Τα φιστίκια!

Τα φυστίκια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του καλίου.

  1. Τα καρότα!

Τραγανά, γλυκά και θρεπτικά, τα καρότα είναι βασικά λαχανικά στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, όπως χλωρογόνα και καφεϊκά οξέα, που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Αν και μπορείτε να απολαύσετε τα καρότα μαγειρεμένα ή ωμά, το να τα καταναλώνετε ωμά μπορεί να είναι πιο ευεργετική για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

  1. Το σέλινο!

Το σέλινο είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φθαλίδες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Πίσω →