Μειώστε τα λιπαρά και τη χοληστερίνη

Η μείωση των λιπαρών και της χοληστερίνης δε σημαίνει τον πλήρη αποκλεισμό τους. Η ύπαρξη πολύ λίγων λιπαρών στη διατροφή μπορεί να σας στερήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Εστιάστε στη μείωση των τροφών με πολλά λιπαρά, ειδικά τα κορεσμένα. Επιλέξτε τροφές παρασκευασμένες από μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το λάδι ελιάς και canola.

Αν και τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά παρουσιάζουν λίγες επιβλαβείς επιπτώσεις στη χοληστερίνη του αίματος, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Η κατανάλωση πολλών λιπαρών οποιουδήποτε τύπου προσθέτει επιπλέον θερμίδες.

Οι τροφές που περιέχουν πολλή χοληστερίνη, τείνουν να ανεβάζουν τη χοληστερίνη του αίματος. Ακόμη και έτσι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης οφείλονται περισσότερο σε μια διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά παρά σε δίαιτα με πολλή χοληστερίνη.

Εστιάστε σε μια συνολική κατανάλωση λιπαρών της τάξεως του 30% των θερμίδων με το 10% ή λιγότερο από κορεσμένα λιπαρά. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε 2.000 θερμίδες ημερησίως, το μέγιστο όριο λιπαρών θα πρέπει να είναι 65 γρ. , με τα 20 γρ. ή λιγότερο να είναι κορεσμένα λιπαρά. Για να μειώσετε τα λιπαρά στη διατροφή σας καταναλώστε λιγότερες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Περιορίστε το κρέας, το βούτυρο, το τυρί, το πλήρες γάλα και την κρέμα γάλακτος στη διατροφή σας, καθώς και τις τροφές που παρασκευάζονται με σοκολάτα, στερεά μαγειρικά λίπη και έλαια από καρύδα και φοίνικα.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την καθημερινή λήψη χοληστερίνης σε λιγότερο από 300 χιλιοστόγραμμα. Οι ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν χοληστερίνη. Οι συμπυκνωμένες πηγές χοληστερίνης περιλαμβάνουν το κρέας οργάνων, όπως το συκώτι, και τον κρόκο αβγών.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε την κατάλληλη δίαιτα για μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων  και του λιπώδους ιστού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →