Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει μια σημαντική ορμόνη ,την ινσουλίνη. Το παιδί χρειάζεται ινσουλίνη για να επιβιώσει, έτσι θα πρέπει να αποκατασταθεί. Ο διαβήτης τύπου 1 σε παιδιά είναι γνωστός ως νεανικός διαβήτης ή ινσουλινο-εξαρτώμενος. Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά μπορεί να είναι συντριπτική στην αρχή. Ξαφνικά το παιδί θα πρέπει να μάθει να ζει με ενέσεις, να μετράει υδατάνθρακες και να παρακολουθεί το σάκχαρο στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά απαιτεί συνεπή φροντίδα. Αλλά η πρόοδος στην παρακολούθηση του σακχάρου και η χορήγηση ινσουλίνης έχουν βελτιώσει την καθημερινή διαχείριση της κατάστασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά αναπτύσσονται συνήθως γρήγορα, σε μια περίοδο εβδομάδων. Αυτά τα είναι:

  • Αυξημένη δίψα και συχνή ούρηση.

Η υπερβολική ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος τραβά υγρά από τους ιστούς. Ως αποτέλεσμα το παιδί μπορεί να είναι διψασμένο και να ουρεί περισσότερο από το συνηθισμένο. Έτσι ένα παιδί μπορεί ξαφνικά να αντιμετωπίσει το βρέξιμο του κρεβατιού.

  • Ακραία πείνα.

Χωρίς αρκετή ινσουλίνη για να μετακινήσει τη ζάχαρη στα κύτταρα, τους μυς και τα όργανα, θα λείπει ενέργεια από το παιδί. Αυτό προκαλεί έντονη πείνα.

  • Απώλεια βάρους.

Παρά το περισσότερο από το συνηθισμένο φαγητό για την ανακούφιση της πείνας, το παιδί σας μπορεί να χάνει βάρος - μερικές φορές γρήγορα. Χωρίς τις προμήθειες ενέργειας από τη ζάχαρη στους μυϊκούς ιστούς και τα αποθέματα λίπους απλά μειώνετε σε βάρος. Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συχνά το πρώτο σημάδι του διαβήτη τύπου 1.

  • Κούραση.

Η έλλειψη ζάχαρης στα κύτταρα του παιδιού σας μπορεί να το κάνει να κουράζεται και να νυστάζει.

  • Ανάσα με φρουτώδες άρωμα.

Η καύση του λίπος αντί του σακχάρου παράγει ορισμένες ουσίες (κετόνες) που μπορεί να προκαλέσουν μια φρουτώδη οσμή στην αναπνοή.

  • Θολή όραση.

Αν το σάκχαρο στο αίμα του παιδιού σας είναι πολύ υψηλό, το υγρό μπορεί να τραβηχτεί από τους φακούς των ματιών του παιδιού σας. Το παιδί σας μπορεί να είναι σε θέση να επικεντρωθεί σαφώς.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Οικογενειακό ιστορικό.

Ο καθένας που έχει έναν γονέα ή αδελφό με διαβήτη τύπου 1 έχει έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της κατάστασης.

  • Γενετική προδιάθεση.

Η παρουσία ορισμένων γονιδίων υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.

  • Ορισμένοι ιοί.

Η έκθεση σε διάφορους ιούς μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοάνοση καταστροφή των κυττάρων.

  • Διατροφή.

Δεν υπάρχουν ειδικοί διαιτητικοί παράγοντες ή θρεπτικά συστατικά που να έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, η έγκαιρη πρόσληψη αγελαδινού γάλακτος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1, ενώ ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Η χρονική στιγμή της εισαγωγής δημητριακών στη διατροφή του βρέφους μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Πίσω →