Οι ξηροί καρποί είναι πολύ υγιεινοί και θρεπτικοί. Εκτός του ότι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν πολλά άλλα οφέλη , όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να προλάβουν τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις . Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι διστακτικοί να φάνε ξηρούς καρπούς , επειδή είναι πλούσιοι σε λίπος, τρώγοντας τους παρέχουν ένα αίσθημα πληρότητας ή ικανοποίησης που πραγματικά σας κάνει να τρώτε λιγότερο από άλλα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα . Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και υγιεινά λίπη , που τα καθιστά ένα σημαντικό μέρος της κάθε vegan ή χορτοφαγικής διατροφής.

Οι υγιέστερες επιλογές ξηρών καρπών και σπόρων είναι:

  1. Τα αμύγδαλα!

Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Ε, μαγγανίου, μαγνησίου, χαλκού, βιταμίνης Β2 και φωσφόρου. Τα αμύγδαλα έχουν επίσης υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών. Παρά το γεγονός ότι τα αμύγδαλα περιέχουν αρκετό λίπος , το μεγαλύτερο μέρος είναι μονοακόρεστα λιπαρά που είναι υγιή για την καρδιά . Επίσης με τα αμύγδαλα μπορεί να μειώσετε την κακή χοληστερόλη .

  1. Τα κάσιους!

Τα κάσιους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επιπρόσθετα, κατακεκλιμένα 75% του λίπους τους είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κάσιους είναι επίσης μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών , χαλκού, και μια καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου.

  1. Ο λιναρόσπορος!

Ο λιναρόσπορος, είναι μια άριστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μπορεί να παρέχει αντιφλεγμονώδη οφέλη, προστατεύει τα οστά σας, και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο του μαστού, και το διαβήτη. Η κατανάλωση λιναρόσπορου μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση σε άνδρες με υψηλή χοληστερίνη . Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μαγγάνιο και είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος , βιταμίνης Β6, μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού. Θα πρέπει να τον αλέσετε για να αποκτήσετε τα θρεπτικά οφέλη του .

  1. Τα φιστίκια!

Τα φιστίκια αποτελούν μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών, φυτοστερολών, φυτικού οξέος και φολικού οξέος, καθιστώντας τα έναν τρόπο για να μειώσετε τις καρδιακές παθήσεις . Τα φιστίκια είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β3 , χαλκού, μαγγανίου, και πρωτεϊνών, και είναι μια σημαντική πηγή ρεσβερατρόλης, μια χημική ουσία που πιθανών έχει αντιγηραντική δράση. Μπορεί να βοηθήσουν να προστατέψουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ .

  1. Το σουσάμι!

Το σουσάμι και το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωφέλιμα άλατα . Το σουσάμι δεν είναι μόνο μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου και χαλκού , αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης Β1, ψευδαργύρου, φυτικών ινών, και μονοακόρεστων λιπαρών. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες είναι επίσης αντι-καρκινογόνες. Περιέχει επίσης φυτοστερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την παραγωγή χοληστερόλης. Το σουσάμι περιέχει μια μοναδική λιγνάνη που ονομάζεται σησαμίνη . Η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης , την παροχή αρωγής για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, και να υποστηρίξει την υγεία του αναπνευστικού. Τα θρεπτικά συστατικά στο σουσάμι απορροφώνται καλύτερα όταν είναι σε σκόνη .

Πίσω →