Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΧορτοφαγική διατροφήΠως επηρεάζει η Vegan Διατροφή την εμμηνόρροια ;
  • Η επίδραση της δίαιτας στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης, υγιεινής και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός τακτικού έμμηνου κύκλου. Η  διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο επειδή επηρεάζει τις ορμόνες, οι οποίες επηρεάζουν τον έμμηνο κύκλο.

 

  • Σίδηρος

Παρόλο που μια καλά σχεδιασμένη vegan δίαιτα μπορεί να είναι πολύ υγιεινή, οι άνθρωποι που δεν τρώνε προϊόντα κρέατος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έλλειψη σιδήρου. Η απουσία του μετάλλου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία δεν έχετε υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε οξυγόνο στους ιστούς του σώματός σας, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδυναμία και κούραση.

 Το χαμηλό επίπεδο σιδήρου στο αίμα είναι η πιο κοινή αιτία αναιμίας στον κόσμο, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι γυναίκες χάνουν αίμα πλούσιο σε σίδηρο κάθε μήνα. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη σιδήρου από προϊόντα κρέατος μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την αναιμία.

Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και ενώ πολλά φυτικά τρόφιμα περιέχουν σίδηρο, δεν απορροφάται τόσο εύκολα. Επομένως απαιτείται να δοθεί έμφαση  στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως σκούρα φυλλώδη πράσινα, φασόλια, φακές, τόφου, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου με βάση το κρέας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αναιμίας.

  • Πως η Vegan Διατροφή επηρεάζει το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο(PMS) ;

Το PMS αναφέρεται στα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν από την περίοδό τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εναλλαγές της διάθεσης , εξάντληση, αϋπνία, φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, ευαισθησία στο στήθος, πονοκεφάλους, αλλαγές στην όρεξη.

Πολλοί vegans έχουν αναφέρει μείωση των συμπτωμάτων του PMS. Αυτό  μπορεί να οφείλεται στην απουσία γαλακτοκομικών: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα είναι μια σημαντική πηγή φλεγμονής. Η φλεγμονή πιστεύεται ότι σχετίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα PMS, επομένως μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των σωματικών συμπτωμάτων .

 

  • Ροή περιόδου και διάρκεια κύκλου

Η μέση διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει. Πολλοί vegans έχουν μικρότερες περιόδους από τον μέσο όρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή χαμηλότερο ΔΜΣ.

Η κατανάλωση των σωστών τροφών ως vegan θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της βαρύτητας της ροής του . Για παράδειγμα, η κατανάλωση περισσότερων σπόρων και οσπρίων που περιέχουν φυτοοιστρογόνα είναι ιδανικά για αυτό.

  • Πώς επηρεάζει μια vegan διατροφή την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι όταν μια γυναίκα σταματά να έχει περίοδο και δεν μπορεί πλέον να συλλάβει . Εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών. και προκαλείται από την αλλαγή στην ισορροπία των ορμονών του φύλου του σώματος.

Με την εμμηνόπαυση εμφανίζονται συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, ,δυσκολία στον ύπνο, χαμηλή διάθεση ή άγχος, και προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια χαμηλή λήψη  πρωτεΐνης στη διατροφή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης  και τον κίνδυνο κατάγματος σε γυναίκες με εμμηνόπαυση , επομένως είναι ζωτικής σημασίας για όσες επιλέγουν μια vegan διατροφή να ενσωματώνουν όσο το δυνατόν περισσότερη πρωτεΐνη .Οι γυναίκες με εμμηνόπαυση έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, εν μέρει λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Μια vegan διατροφή μειώνει την πιθανότητα συσσώρευσης πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες..

Πίσω →