Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΧορτοφαγική διατροφήΗ χορτοφαγική διατροφή χωρίς γλουτένη και σόγια!

Θέλετε να υιοθετήσετε μια vegan διατροφή, αλλά δεν μπορείτε να φάτε σιτάρι ή σόγια? Χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε τα σωστά τρόφιμα για να φάτε και να ανησυχείτε για την πρωτεΐνη. Είναι εύκολο μια vegan διατροφή να πληρεί όλες τις απαιτήσεις σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Συνιστάται 8-10% των συνολικών θερμίδων να είναι πρωτεΐνη. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είναι μεταξύ 25-50%, αλλά όπως γνωρίζουμε πλέον, η υπερβολική ζωική πρωτεΐνη είναι ένα ισχυρό έναυσμα για την ανάπτυξη του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Παρακάτω είναι μερικοί καλοί κανόνες για να ακολουθήσετε και να απολαύσετε μια vegan διατροφή χωρίς σόγια και γλουτένη.

Κανόνας πρώτος:

Ποτέ μην πιστεύετε τίποτα από αυτά που δείχνουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Όπως όλοι έχουμε μάθει πρόσφατα, φυσικά δεν σημαίνει οργανικά.

Κανόνας δεύτερος:

Να διαβάζετε πάντα το διατροφικό περιεχόμενο και τον κατάλογο συστατικών. Μερικά φυσικά, προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να μολυνθούν από το σιτάρι. Ελέγξτε ότι η ετικέτα είναι πιστοποιημένη για vegan χωρίς γλουτένη.

Κανόνας τρίτος:

Μείνετε μακριά από όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα ακόμη και αν είναι vegan, σόγια και γλουτένη. Αυτά είναι γεμάτα από άγνωστα συστατικά και υψηλά επίπεδα νατρίου.

Κανόνας τέταρτος:

Προσέξτε για κορεσμένα λιπαρά ανθυγιεινά από μαγειρικά έλαια, χορτοφαγικά βούτυρα, επεξεργασία κράκερ, κουλούρια, δημητριακά και τορτίγιες ακόμη και αν είναι για χορτοφάγους.

Κανόνας πέμπτος:

Σε μια vegan χωρίς γλουτένη και σόγια διατροφή είναι εύκολο να αναμίξετε και να ταιριάξετε καθημερινά τα υψηλής σε πρωτεΐνη τρόφιμα από την παρακάτω λίστα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πηγές πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και σνακ. Πάρτε τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία σας από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι:

  • Όσπρια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης , όπως το κινόα, το καστανό ρύζι, το φαγόπυρο, το κεχρί, το άγριο ρύζι κ.α.
  • Σπόροι και καρποί , όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι, οι σπόροι Chia κ.α.
  • Λαχανικά , όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, η πατάτα, το καλαμπόκι, τα σπαράγγια κ.α.
  • Φρούτα , όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, οι φράουλες

 

Πίσω →