Πολλοί άνθρωποι –όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια- στρέφονται προς την χορτοφαγία, για διάφορους λόγους. Κάποιοι επειδή πιστεύουν πως η αποχή από το κρέας θα τους εξασφαλίσει μακροζωία και άλλοι επειδή δεν αντέχουν στη σκέψη πως ένα ζώο θανατώνεται για να καταλήξει στο πιάτο τους.

Μία χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αρθρίτιδας, καρκίνου καθώς και άλλων παθήσεων.

Το ενδιαφέρον του κόσμου φαίνεται ολοένα να μεγαλώνει και αυτό αποτυπώνεται στην τάση πολλών εστιατορίων που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τις χορτοφαγικές επιλογές των καταλόγων τους.

Η χορτοφαγία ωφελεί

  • Στη μείωση του κινδύνου της εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, χάρη στη χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπών. Βασική πηγή των τελευταίων αποτελούν τα λιπαρά κρέατα και πουλερικά, καθώς επίσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 
  • Στο προσδόκιμο ζωής καθώς μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση κρέατος με αυξημένη θνησιμότητα. Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της χορτοφαγίας είναι η αυξημένη κατανάλωση διαιτητικών ινών και αντιοξειδωτικών συστατικών.
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχουν εν γένει αντικαρκινική δράση. 
  • Στην υγεία λόγο της κατανάλωσης φυτοχημικών, ουσίες που περιέχονται στα φυτά και έχουν πολύ ευεργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Τα φυτοχημικά αποτοξινώνουν τον οργανισμό και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του αμυντικού συστήματος και ρυθμίζουν την έκκριση των ορμονών.

Πίσω →