Με κρεμώδη υφή και ελαφρά φυσική γλυκύτητα, το γάλα καρύδας συχνά θεωρείται ως "υγρό θαύμα" καθώς προσφέρει μεγάλη δυνατότητα για τη δημιουργία ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού και την πρόληψη των ασθενειών. Το γάλα καρύδας, μαζί με το νερό καρύδας είναι ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές του κόσμου.

Στην πραγματικότητα δεν είναι γάλα με την έννοια που συνήθως το σκεφτόμαστε εμείς, αλλά είναι ένα υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό της ώριμης καρύδας. Είναι αρκετά ρευστό όταν βγαίνει από την καρύδα αλλά όταν συνδυαστεί με την ψίχα της καρύδας μας δίνει ένα πιο παχύρευστο υγρό, το γάλα.

Ένα ποτήρι γάλα καρύδας περιέχει:

138 θερμίδες, 1,5γρ πρωτεϊνών, 2γρ ζάχαρης, 14γρ λιπαρών, 55mg μαγγανίου, 15 mg χαλκού,60 mg φωσφόρου, 22 mg μαγνησίου, 3,9 mg σιδήρου, 157 mg καλίου.

Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά και παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη!

Οι καρύδες είναι μια από τις καλύτερες πηγές λαυρικού οξέος, 50 % του λίπους τους είναι λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ικανότητες. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το λαυρικό οξύ είναι ένα προστατευτικό είδος λιπαρού οξέος που συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθάει στην υγεία της καρδιάς.

Επειδή οι καρύδες περιέχουν μεταλλικά άλατα, σημαντικά για την κυκλοφορία και τον έλεγχο της ροής του αίματος, το γάλα καρύδας είναι επίσης χρήσιμο για τη μείωση της πίεσης του αίματος και τη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων να είναι εύκαμπτο, ελαστικά και χωρίς να συσσωρεύεται πλάκα.

  1. Οικοδομεί τους μυς και βοηθάει στην απώλεια λίπους!

Μελέτες διαπιστώνουν ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου που βρίσκονται στην καρύδα αυξάνουν το γάλα και βοηθούν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Μετά την άσκηση, οι μύες χρειάζονται επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά - συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών, όπως το μαγνήσιο και κάλιο που βρίσκονται στο γάλα καρύδας - για την αναπλήρωση του ιστού.

Επειδή το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, βοηθά επίσης στην πλήρωση του στομάχου και αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής ή σνακ όλη την ημέρα.

  1. Παρέχει ηλεκτρολύτες και προλαμβάνει την κούραση!

Το γάλα καρύδας παρέχει επίσης σημαντικά μέταλλα που απαιτούνται για τη διατήρηση του όγκου του αίματος, ρυθμίζει την υγεία της καρδιάς και την πρόληψη της αφυδάτωσης ή της διάρροιας. Ειδικά σε πολύ ζεστό καιρό, μετά την άσκηση ή μετά από αδιαθεσία, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην πρόληψη της εξάντλησης, εγκεφαλικών επεισοδίων, προβλημάτων καρδιάς, μυϊκών πόνων ή κράμπες.

  1. Βοηθάει στην πέψη και τη δυσκοιλιότητα!

Ένας καλά ενυδατωμένος πεπτικός σωλήνας είναι σημαντικός για την πρόληψη ή τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Το γάλα ινδικής καρύδας θρέφει την επένδυση του πεπτικού λόγω των ηλεκτρολυτών και των υγιεινών λιπών και βελτιώνει την υγεία του εντέρου και προλαμβάνει ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

  1. Διαχειρίζεται να επίπεδα σακχάρου στο αίμα!

Η περιεκτικότητα σε λίπος στο γάλα καρύδας μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο η ζάχαρη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης και στην πρόληψη ενός υψηλού σακχάρου ή και σε παθήσεις όπως ο διαβήτης.

  1. Βοηθάει στην πρόληψη της αναιμίας!

Παρά το γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε σίδηρο στο γάλα καρύδας δεν είναι πολύ υψηλή, εξακολουθεί να παρέχει μια καλή πηγή φυτικής προέλευσης σιδήρου που μπορεί να συμβάλει στην επαρκή πρόληψη της αναιμίας.

  1. Αποτρέπει την φλεγμονή των αρθρώσεων και την αρθρίτιδα!

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου στο γάλα καρύδας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με επώδυνες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και γενικά οι κοινοί μυϊκοί πόνοι.

  1. Αποτρέπει τα έλκη!

Ένα άλλο όφελος του γάλακτος καρύδας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των ελκών και κυρίως το νερό καρύδας. Όταν δόθηκε σε αρουραίους με έλκη γάλα καρύδας, εμφάνισαν μείωση στο μέγεθος των ελκών περίπου 56 %. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα καρύδας είχε προστατευτικές επιδράσεις στην ελκωτική γαστρική βλέννα που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα έλκη.

Πίσω →