Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΧορτοφαγική διατροφή7 οφέλη για την υγεία των μαυρομάτικων φασολιών

1. Βοηθουν στην πέψη

Η ίνα είναι απαραίτητο κομμάτι της υγιεινής διατροφή. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ινών. Είναι αδιάλυτες ίνες και διαλυτές ίνες. Και οι δύο τύποι προέρχονται από φυτά και είναι μορφές υδατανθράκων. Οι κύριες διαφορές είναι ότι οι διαλυτές ίνες μπορούν να απορροφήσουν νερό ενώ οι αδιάλυτες δεν μπορούν. Διαλυτές ίνες μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το πλιγούρι βρώμη, τα καρύδια, τα φασόλια, τα μήλα και τα βατόμουρα, ενώ οι αδιάλυτες ίνες μπορούν να βρεθούν στους φλοιούς και τους σπόρους των φρούτων, καθώς και σε ψωμί ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι και μαυρομάτικα φασόλια.

Η ίνα στα μαυρομάτικα φασόλια αποτελείται τόσο από αδιάλυτες όσο και από διαλυτές ίνες, αν και κλίνει ελαφρώς προς τη διαλυτή κατηγορία. Αυτοί οι τύποι ινών μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αποφύγει τη δυσκοιλιότητα, να μειώσει τη χοληστερόλη, να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους.

2. Μειώνουν την πιθανότητα αναιμίας

Η αναιμία είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό. Μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία. Τα μαυρομάτικα μπορούν να την καταπολεμήσουν καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία είναι βασικά για την παραγωγή φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

3. Βοηθουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα μαυρομάτικα περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σταθερό επίπεδο. Υπάρχουν περίπου 690 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά μερίδα ενός φλιτζανιού με μαυρομάτικα. Αυτό είναι περίπου το 15% της ημερήσιας πρόσληψης.

4. Βοηθουν στην καταπολέμηση του εγκεφαλικού, των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και της οστεοπόρωσης

Όπως αναφέρεται στο δεύτερο παράδειγμα, τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν καλά επίπεδα φολικού οξέος, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη καταστάσεων όπως η αναιμία, η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οι πεπτικές διαταραχές. Το φολικό είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β, της οποίας η κύρια λειτουργία είναι να βοηθήσει στην αναπαραγωγή των κυττάρων. Το φυλλικό οξύ λειτουργεί παράλληλα με τη Β12 και τη Β6 προκειμένου να εξασφαλίσει την κατάλληλη φροντίδα για τον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, το οποίο είναι αμινοξύ που εμφανίζεται στο πλάσμα του αίματος που βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπους. Η ομοκυστεΐνη συνδέεται με ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Αλτσχάιμερ και οστεοπόρωση. Η συχνή κατανάλωση μαυρομάτικων φασολιών βοηθούν στην αποφυγή ενός τέτοιου σεναρίου.

5. Υποστηρίζουν εναυγιές δέρμα

Τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν βιταμίνη Α (ως β-καροτένιο), η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος και των βλεννογόνων. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία όχι μόνο βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος αλλά και βοηθούν στην αποκατάσταση του ήδη κατεστραμμένου δέρματος.

6. Συμβάλλουν στην καλή όραση

Η συχνή κατανάλωση μαυρομάτικων φασολιών μπορεί να βοηθήσει στην καλή όραση κάποιου, επειδή το β-καροτένιο, προ-βιταμίνη Α, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν επίσης ψευδάργυρο και βιοφλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην προστασία των ματιών από το υπεριώδες φως και αποτρέπουν ένα από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

7. Προωθεί την υγιή εγκυμοσύνη

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι το τέλειο πιάτο για «φαγητό για δύο», καθώς αποτελείται από πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και πολλά άλλα. Η βιταμίνη Β9 είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμπλήρωμα για τις έγκυες γυναίκες στην πρόσληψη καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA. Είναι σημαντικό να καταναλωθεί βιταμίνη Β9, ειδικά στα στάδια πριν και μετά την εγκυμοσύνη γιατί διαφορετικά, θα γίνουν ευάλωτα σε ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Είναι επίσης σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν περισσότερο σίδηρο επειδή το αίμα τους αυξάνεται περισσότερο από ένα το μέσο άτομο.

Πίσω →