Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΑπώλεια βάρουςΣας βοηθά η L-Γλουταμίνη να χάσετε βάρος;

Η L-γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας σας.

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι είναι απαραίτητο για την υγεία του ανοσοποιητικού, τη λειτουργία των κυττάρων και τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα γλουταμίνης προάγουν την απώλεια βάρους και την καύση λίπους. Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε εάν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί.

Αποτελεσματικότητα για απώλεια βάρους

Αρκετές μελέτες συνδέουν τα συμπληρώματα γλουταμίνης με την αυξημένη απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη με άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η λήψη 30 γραμμαρίων γλουταμίνης σε σκόνη καθημερινά βελτίωσε πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και μείωσε τόσο το κοιλιακό όσο και το σωματικό λίπος.

Ομοίως, μια μελέτη 2 εβδομάδων με χρήση της ίδιας ποσότητας γλουταμίνης παρατήρησε μειωμένη περίμετρο μέσης σε 39 άτομα με υπέρβαρα ή παχυσαρκία.

Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη 6 γραμμαρίων γλουταμίνης οδήγησε σε αύξηση του μεγέθους του γεύματος, η οποία μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα της λήψης συμπληρώματος γλουταμίνης σε συνδυασμό με άσκηση δεν σημείωσε οφέλη για τη σύσταση του σώματος ή την απόδοση των μυών.

Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας.

Πώς λειτουργεί η γλουταμίνη;

Η έρευνα δείχνει ότι η L-γλουταμίνη υποστηρίζει την απώλεια βάρους μέσω αρκετών μηχανισμών.

Πρώτον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα L-γλουταμίνης αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σας, που είναι η κοινότητα των ευεργετικών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα.

Το μικροβιώμα του εντέρου παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους.

Επιπλέον, η γλουταμίνη μπορεί να προστατεύσει από τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Τέλος, ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι η L-γλουταμίνη μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις για το εάν επηρεάζει την ινσουλίνη , την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα σας.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η γλουταμίνη ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, καθώς η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη πιθανότατα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ γλουταμίνης και ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

 

Πίσω →