Η αναιμία εμφανίζεται όταν έχετε ένα επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροκυττάρων) στο αίμα σας, που είναι χαμηλότερο από το κανονικό. Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας, και αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο. Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο για να παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Αυτή η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματός σας, η οποία είναι απαραίτητη για τους ιστούς και τους μυς σας για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Όταν δεν υπάρχει αρκετό σίδηρο στο αίμα σας, το υπόλοιπο σώμα σας δεν μπορεί να πάρει την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται.

Ενώ η κατάσταση μπορεί να είναι κοινή, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν σιδηροπενική αναιμία. Είναι δυνατόν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα για χρόνια χωρίς ποτέ να γνωρίζετε την αιτία. Στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, η πιο κοινή αιτία της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η απώλεια του σιδήρου στο αίμα που οφείλεται σε βαριά έμμηνο ρύση ή σε εγκυμοσύνη. Μια κακή διατροφή ή ορισμένες εντερικές ασθένειες που επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα απορροφά το σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν συνήθως την κατάσταση με συμπληρώματα σιδήρου ή αλλαγές στη διατροφή.

Τι προκαλεί την αναιμία;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία της αναιμίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει έλλειψη σιδήρου. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  1. Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου!

Το να τρώτε πολύ λίγο σίδηρο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μια έλλειψη στο σώμα σας. Τα τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, και μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης, σε έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή τους.

  1. Στην εγκυμοσύνη ή στην απώλεια αίματος λόγω εμμήνου ρύσης!

Στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι πιο κοινές αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου είναι η βαριά έμμηνο ρύση και η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού.

  1. Η εσωτερική αιμορραγία!

Ορισμένες ιατρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα έλκος στο στομάχι, πολύποδες (νεοπλασίες των ιστών) στο παχύ έντερο ή καρκίνος του παχέος εντέρου. Η τακτική χρήση παυσίπονων, όπως η ασπιρίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι.

  1. Η ανικανότητα να απαρροφηθεί ο σίδηρος!

Ορισμένες διαταραχές ή χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν τα έντερα μπορεί επίσης να παρεμβαίνουν με το πώς το σώμα σας απορροφά το σίδηρο. Ακόμη και αν έχετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας, η κοιλιοκάκη ή η εντερική χειρουργική επέμβαση, όπως το γαστρικό bypass, μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα σας που μπορεί να απορροφηθεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμία;

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να είναι πολύ ήπια στην αρχή, και μπορεί ακόμη και να μην τα παρατηρήσετε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ήπια αναιμία μέχρι να κάνουν μια συνηθισμένη εξέταση αίματος.

Τα συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής ανεπάρκειας σιδήρου περιλαμβάνουν:

 Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι μόνο με σωστό συνδυασμό τροφών και απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες και τα συμπτώματα που δημιουργούνται από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →