Μία πρωκτική σχισμή μπορεί να είναι μια πηγή έντονης δυσφορίας και πόνου. Η αντιμετώπιση αυτών των ραγάδων επιτυγχάνεται από μια ισορροπημένη διατροφή που προωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα . Πάνω από το 90 % των σχισμών αυτών μπορούν να επουλωθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι μια πρωκτική σχισμή.

Μία πρωκτική σχισμή είναι ένα δάκρυ ή μια περικοπή που βρίσκεται κατά μήκος του δέρματος που καλύπτει τον πρωκτό. Η δυσκοιλιότητα και το πέρασμα των σκληρών κοπράνων μπορεί να προκαλέσει μια ρωγμή σε αυτόν τον τομέα. Πρόσθετες αιτίες περιλαμβάνουν την παρατεταμένη διάρροια , λόγω του ερεθισμού και της κατανομής του δέρματος , ή τραύμα από αιχμηρά αντικείμενα. Ασθενείς με σχισμές παραπονούνται για πόνο μετά από μια κίνηση του εντέρου και αιμορραγία. Το σχίσιμο προκαλεί τους μυς που περιβάλλουν την σφιγκτήρα του πρωκτού να σπάσουν , προκαλώντας πόνο. Τα σπασίματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπλέον σχίσιμο και μειωμένη ροή αίματος προς την περιοχή , η οποία εμποδίζει την επούλωση . Σπάνια, μια σχισμή μπορεί να είναι ένα σημάδι για πιο σοβαρές καταστάσεις , όπως νόσο του Crohn, ιό του HIV , σύφιλη , φυματίωση , ή λευχαιμία.

Πώς να θεραπεύσεις μια σχισμή.

Οι χειρουργοί συνιστούν τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας ως αρχική θεραπεία για ραγάδες . Συνιστούν να βρέχεται η περιοχή με ζεστό νερό 3 έως 4 φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείται ηπακτικά ή καθαρτικά κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να αποφεύγουν τρόφιμα που προκαλούν δυσκοιλιότητα και να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών και φυτικών ινών, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα φυτικών ινών κάνουν τα κόπρανα να περάσουν πιο εύκολα.

Διατροφικές συστάσεις σχισμή στον πρωκτό .

Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που προκαλούν δυσκοιλιότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά. Υπάρχουν δύο τύποι ινών : διαλυτές και αδιάλυτες. Η ίνα βρίσκεται στα φρούτα , τα λαχανικά και τα δημητριακά και είναι αυτή είναι το μέρος της τροφής που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες , που βρίσκονται κυρίως στα φύλλα των φυτών, τις φλούδες, τα δέρματα και τα καλύμματα των δημητριακών ολικής αλέσεως , περνούν μέσα από τα έντερα στην αρχική τους μορφή, βοηθώντας να κάνουν τα κόπρανα πιο εύκολα να περάσουν. Συστήνεται η κατανάλωση 25 έως 30 g ινών καθημερινά. Για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών σας , θα πρέπει να επιλέξετε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα δημητριακά , ολόκληρα φρούτα και λαχανικά αντί για χυμό , καφέ ρύζι αντί για άσπρο ρύζι και αντικαταστήστε το κρέας με όσπρια.

Ποια είναι τα τρόφιμα που προκαλούν δυσκοιλιότητα;

Τα τρόφιμα που είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σνακ, όπως πατατάκια και ντόνατς, τυροκομικά προϊόντα, όπως πίτσα, και κρέατα και τηγανητά προϊόντα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν οι ασθενείς τα τρόφιμα που έχουν περάσει από πολλά επεξεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων γευμάτων και συσκευασμένα τρόφιμα, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Εάν ο πόνος συνεχίζεται, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση μιας σειράς από φάρμακα για τον πόνο τοπικά, ή μια ένεση τοξίνης αλλαντίασης για να παραλύσει τους μυς στον πρωκτό. Οι χρόνιες ραγάδες μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Πίσω →