Παρακάτω αναφέρονται 10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να το συμπεριλάβετε στην διατροφή σας.

1) Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε εύπεπτες πρωτεΐνες , γι΄ αυτό και θεωρείται καλό υποκατάστατο του κρέατος.

2) Η ρουτίνη που εξάγετε από τα φύλλα του φαγόπυρου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

3) Το φαγόπυρο έχει και υποαλλεργικές έμμεσες χρήσεις, καθώς χρησιμοποιείται και για το γέμισμα μαξιλαριών για όσους είναι αλλεργικοί στα φτερά, τη σκόνη και τη γύρη.

4)Το φαγόπυρο πιστεύεται ότι συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη καθώς μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Κύριος λόγος είναι το υψηλό ποσοστό φυτικής ίνας που περιέχει. Οι φυτικές ίνες που περιέχει, μειώνει την εντερική απορρόφηση των σακχάρων, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη.

5)Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για τη δυσσεντερία και τη χρόνια διάρροια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση των σωματικών υγρών.

6) Σε σχέση με άλλα ψευδοδημητριακά και δημητριακά, το φαγόπυρο αναπτύσσεται ταχύτατα και δεν απαιτεί μεγάλες δόσεις φυτοφαρμάκων, καθιστώντας τα έτσι μία πιο υγιεινή επιλογή.

7) Πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Το 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο φαγόπυρο περιέχει περίπου 4γρ. ίνες.

8)Προάγει την υγεία του παχέως εντέρου. Η φυτική ίνα που περιέχεται στο φαγόπυρο, παρεμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης σε εντερικό επίπεδο και μειώνει το χρόνο παραμονής των υπολειμμάτων στο παχύ έντερο.

9)Το φαγόπυρο περιέχει όλα τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν παράγονται στον οργανισμό μας και αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Τα αμινοξέα υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη δομή των κυττάρων, προάγουν την παραγωγή ορμονών, τη διαδικασία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, παράγοντες που αποτελούν σημαντικό ρόλο στη επιβίωση του οργανισμού.

10) Το φαγόπυρο είναι ελεύθερο γλουτένης, οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.

Φαίνεται λοιπόν πως το φαγόπυρο έχει σημαντικές και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και συστήνεται ανεπιφύλακτα η κατανάλωσή του.

 

Πίσω →