Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοιες τροφές είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ιχθυέλαια προέρχονται από τα λιπαρά ψάρια και βρίσκονται στον ιστό των ψαριών, όπως της πέστροφας, του σκουμπριού, του τόνου, της ρέγκας, των σαρδελών και του σολομού. Τα ιχθυέλαια ενδιαφέρουν τους διατροφολόγους και τους επαγγελματίες της υγείας, λόγω των δύο κύριων συστατικών τους: DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) - και οι δύο τύποι είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα φιλέτα λιπαρών ψαριών περιέχουν έως και 30% του λαδιού και το ποσοστό αυτό μπορεί να ποικίλλει. Το λευκό ψάρι, από την άλλη πλευρά, περιέχει μόνο υψηλές συγκεντρώσεις του λαδιού στο ήπαρ, και έχουν πολύ λιγότερο λάδι. Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών Α και D. Τα λευκά ψάρια περιέχουν επίσης αυτές τις θρεπτικές ουσίες, αλλά σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι τα λιπαρά ψάρια έχουν περισσότερα οφέλη από τα λευκά ψάρια. Ωστόσο, οι συστάσεις τους δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά σε μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες. Μελέτες κατά τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με τα οφέλη της διαιτητικής πρόσληψης των ιχθυελαίων. Μερικοί άνθρωποι συγχέουν τα ιχθυέλαια με το μουρουνέλαιο - είναι διαφορετικά. Τα ιχθυέλαια προέρχονται από τον ιστό της βαθιάς θάλασσας λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος, το σκουμπρί, η ρέγκα και ο σολομός. Το μουρουνέλαιο, αντίθετα, εξάγεται αποκλειστικά από τα συκώτια γάδου. Τα ιχθυέλαια περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το μουρουνέλαιο, αλλά μικρότερες ποσότητες βιταμινών Α και D.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τα ιχθυέλαια!

Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν υπάρξει δεκάδες μελέτες για τα ιχθυέλαια και τα ωμέγα-3 λιπαρά. Μερικοί έχουν υποστηρίξει τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ άλλοι όχι. Τα ιχθυέλαια λέγεται ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, εφόσον περιλαμβάνονται στη διατροφή του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των:

 1. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας!

Τα ιχθυέλαια λέγεται ότι βοηθούν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Bergen, στη Νορβηγία, τον Απρίλιο του 2012 διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν βοηθούν τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας.

 1. Στον καρκίνος του προστάτη!

Τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, αν ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διαπίστωσε μια μελέτη, ενώ μια άλλη έρευνα δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου διαπίστωσε ότι τα ω έλαια ψαριών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι συγγραφείς, από το Fred Hutchinson Research Center ανέφεραν ότι η υψηλή πρόσληψη λαδιού ψαριών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 71%.

 1. Στην επιλόχεια κατάθλιψη!

Τα έλαια των ψαριών που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των μητέρων από επιλόχεια κατάθλιψη, λένε οι ειδικοί.

 1. Έχουν ψυχικά οφέλη για την υγεία!

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 πρότεινε ότι τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν τους νέους με προβλήματα συμπεριφοράς. Η μελέτη των οκτώ εβδομάδων έδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν μεταξύ 8 και 16 γραμμάρια ανά ημέρα μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συμπεριφορά τους.

 1. Έχουν οφέλη στην μνήμη!

Η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης σε υγιείς νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο τα οφέλη των ιχθυελαίων μπορεί να είναι λιγότερο επωφελής σε ηλικιωμένους πληθυσμούς όσον αφορά τη γνωστική λειτουργία.

 1. Στην καρδιά!

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια μπορεί να προστατεύσουν την καρδιά από ψυχολογικό στρες. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που πήραν συμπληρώματα ιχθυελαίου για πάνω από ένα μήνα παρουσίασαν λιγότερη ψυχική καταπόνηση στις μετρήσεις της καρδιαγγειακής υγείας σε σχέση με όσους δεν το έκαναν.

 1. Προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer!

Μελέτες που έγιναν εδώ και πολλά χρόνια λένε ότι η τακτική κατανάλωση λαδιού ψαριών θα βοηθήσει τους ανθρώπους από την αναπτυσσόμενη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, μια σημαντική μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι τα ιχθυέλαια και το εικονικό φάρμακο δεν ήταν διαφορετικά όσον αφορά την πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Αντίθετα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology το 2007 ανέφερε ότι μια διατροφή με ψάρια, τα ωμέγα-3 έλαια, φρούτα και λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας και της νόσου του Alzheimer.

 1. Προστατεύουν από την απώλεια της όρασης!

Η επαρκής διατροφική κατανάλωση ιχθυελαίων προστατεύει τους ανθρώπους που είναι σε ηλικία που σχετίζονται με απώλεια όρασης.

 1. Προστατεύουν από την επιληψία!

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής ισχυρίζεται ότι η συχνότητα των κρίσεων της επιληψίας των ασθενών μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση χαμηλών δόσεων ω-3 ιχθυελαίων κάθε μέρα.

 1. Έχουν οφέλη για το έμβρυο!

Η κατανάλωση ω-3 μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του εμβρύου, στη γνωστική και κινητική ανάπτυξη.

 

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα!

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

 

 • Τα λιπαρά ψάρια - γαύρος, ρέγγα, σαρδέλα, σολομός, πέστροφα, σκουμπρί.
 • Το λινάρι
 • Οι σπόρος κάνναβης
 • Η σπιρουλίνα
 • Τα καρύδια
 • Τα αυγά
 • Οι σπόροι Chia
 • Ο φρέσκος βασιλικός
 • Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι

Πίσω →