Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΔιατροφικά στοιχεία για τα καρύδια μακαντάμια!

Τα καρύδια μακαντάμια είναι από τους πιο βρώσιμους καρπούς γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

Βρίσκονται στα τροπικά δάση της ανατολικής ακτής της Βόρειας Ανατολικής Αυστραλίας, αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές όπως στη Χαβάη, στη Μέση Αμερική, τη Βραζιλία και τα μέρη της Νότιας Αφρικής.

Το δέντρο μακαντάμια φτάνει περίπου τα 15 μέτρα σε ύψος.

Υπάρχουν τουλάχιστον επτά είδη μακαντάμια. Ωστόσο, μόνο δύο από αυτά είναι βρώσιμα και καλλιεργούνται σε αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο.

Τα οφέλη από τα καρύδια  μακαντάμια είναι:

  • Τα καρύδια αποτελούν μια πλούσια πηγή ενέργειας. 100 γρ παρέχουν περίπου 718 θερμίδες.
  • Είναι γεμάτα με πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία και ευεξία.
  • Τα 100 g μακαντάμια παρέχουν 8,6 g ή 23% των καθημερινών συνιστώμενων επιπέδων διαιτητικών ινών. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτοστερολών όπως η β-σιτοστερόλη. Εκτός αυτού, δεν έχουν χοληστερόλη.
  • Τα μακαντάμια δεν έχουν γλουτένη. Είναι επομένως μια υγιής εναλλακτική λύση για ασθενείς με αλλεργία στη γλουτένη και με κοιλιοκάκη.
  • Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαϊκό οξύ και το παλμιτελαϊκό οξύ. Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή βοηθούν τόσο στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης όσο και της LDL χοληστερόλης και την αύξηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά λειτουργεί θετικά στη διατήρηση ενός υγιούς προφίλ λιπιδίων στο αίμα και έτσι προσφέρει προστασία από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
  • Τα μακαντάμια είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. 100 γρ καρύδια παρέχουν 3,6 μg σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που προστατεύει την καρδιά και έχει έναν αντιοξειδωτικό συμπαράγοντα για το ένζυμο υπεροξειδάση της γλουταθειόνης.
  • Επιπλέον, είναι πλούσια σε πολλές σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες του μεταβολισμού. 100 g καρύδια παρέχουν το 15% της νιασίνης, 21% της πυριδοξίνης (βιταμίνη Β-6), 100% της θειαμίνης, και 12% της ριβοφλαβίνης.
  • Περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης-Α, και βιταμίνης-Ε. Αυτές οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και των βλαβών του DNA από βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

 

Πίσω →