Ένα φλιτζάνι χυμό ανανά χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 130 θερμίδες με 33 mg ασβεστίου, 30 mg μαγνησίου και 25 mg βιταμίνης C, η οποία είναι το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για γυναίκες (75 mg), και πάνω από 25 % για τους άνδρες (90 mg). Περιέχει επίσης 0,78 mg σιδήρου, το οποίο είναι περίπου 10 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες άνδρες.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του ανανά;

  1. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο ανανάς είναι η μόνη σπουδαία διατροφική πηγή βρομελίνης. Αν και η μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται στον πυρήνα του καρπού, βρίσκεται επίσης σε όλα τα γλυκά μέρη και στο χυμό. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο ανανάς μπορεί να είναι χρήσιμος στην θεραπευτική αγωγή κακώσεων, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελαϊνης. Η βρομελίνη φαίνεται να λειτουργεί ενεργοποιώντας την παραγωγή των ουσιών στο σώμα που καταπολεμούν τον πόνο και μειώνουν το πρήξιμο, και περιέχει χημικές ουσίες που εμποδίζουν την πήξη του αίματος.

  1. Λειτουργεί ως αντικαρκινικός παράγοντας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η βρομελίνη έχει τη δυνατότητα να ενεργεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο που καταπολεμεί τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργήσει σε αρμονία με τη χημειοθεραπεία για να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Περιέχει επίσης καροτίνη β, η οποία μπορεί να προστατεύσει ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και πιθανώς τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

  1. Έχει οφέλη για την καρδιά.

Η βιταμίνη C στον χυμό ανανά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C προκαλεί μείωση του κινδύνου της στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Επίσης, όπως ο καρκίνος, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώνετε με μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

  1. Προλαμβάνει τον καταρράκτη.

Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία της όρασης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C μειώνει τον κίνδυνο καταρράκτη.

  1. Αυξάνει τη γονιμότητα.

Ο χυμός ανανά περιέχει πολλές ευεργετικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του β-καροτένιου, του χαλκού, του ψευδαργύρου, και του φυλλικού οξέος. Πολλά από αυτά μπορεί να βοηθήσουν την ενίσχυση της γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες.

  1. Προλαμβάνει το άσθμα.

Επειδή ο ανανάς είναι μια καλή πηγή β- καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε ενεργή βιταμίνη Α κατά τη διάρκεια της πέψης μια μελέτη δείχνει ότι η β- καροτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που προκαλείται από το άσθμα.

  1. Θεραπεύει την οστεοαρθρίτιδα.

Λόγω των αντι-φλεγμονώδων ιδιοτήτων της βρομελίνης, μια έρευνα δείχνει ότι ο ανανάς θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

  1. Μειώνει τη δυσκοιλιότητα.

Ο χυμός ανανά θεωρείται ότι βοηθάει στην ενίσχυση της πέψης, τη μείωση του φουσκώματος και τη δυσκοιλιότητα. Η βρομελίνη βοηθάει επίσης σε αυτό.

Πίσω →