Το καρπούζι είναι ένας γευστικός και δροσιστικός καρπός που είναι επίσης καλός για εσάς. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλές υγιείς φυτικές ενώσεις.

Εδώ είναι τα κορυφαία 8 οφέλη για την υγεία της κατανάλωσης καρπουζιού.

1.Σας ενυδατώνει.

Το πόσιμο νερό είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Είναι ενδιαφέρον ότι το καρπούζι έχει περιεκτικότητα σε νερό 92%. Μια υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ένας από τους λόγους που τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να νιώσετε χορτάτος. Ο συνδυασμός νερού και ινών σημαίνει ότι τρώτε έναν καλό όγκο τροφής χωρίς πολλές θερμίδες.

2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Όσον αφορά τα φρούτα, το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα σε θερμίδες έχοντας μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Ένα μπόλ (154 γρ) καρπουζιού έχει και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιταμινών και μετάλλων:

Βιταμίνη C: 21%.

Βιταμίνη Α: 18%

Κάλιο: 5%.

Μαγνήσιο: 4%.

Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3%

Το καρπούζι είναι επίσης υψηλό σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του Β-καροτένιου και του λυκοπενίου. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ. Εδώ είναι μια επισκόπηση των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών του καρπουζιού:

3. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν το λυκοπένιο και άλλες μεμονωμένες φυτικές ενώσεις στο καρπούζι για τα αντικαρκινικά τους αποτελέσματα.

4. Μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αρκετά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης. Ακόμη το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ακαμψίας και του πάχους των τοιχωμάτων των αρτηριών. Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Άλλες βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι είναι επίσης καλές για την καρδιά σας. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, Β6, C, μαγνήσιο και κάλιο

5. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας πολλών χρόνιων παθήσεων. Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά. Το καρπούζι έχει τόσο λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C. Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου του Alzheimer.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των μυών.

Η κιτρουλίνη στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει τον πόνο των μυών. Είναι ενδιαφέρον ότι ο χυμός από καρπούζι φαίνεται να ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα της κιτρουλίνης.

7. Είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά.

Δύο βιταμίνες στο καρπούζι, η Α και η C, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να δημιουργήσει το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που κρατάει το δέρμα σας εύπλαστο και τα μαλλιά σας δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται ξηρό και λεπτό. Τόσο το λυκοπένιο όσο και το β-καροτένιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός από το ηλιακό έγκαυμα.

8. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης.

Το καρπούζι περιέχει πολλά ύδατα και μια μικρή ποσότητα ινών. Και τα δύο είναι σημαντικά για την υγιή πέψη. Η κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την προώθηση των φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου.

Πίσω →