Τα κολοκυθάκια είναι μια τροφή που τρώγετε πολύ ευχάριστα και με πολλούς τρόπους. Οι λόγοι για να καταναλώσετε κολοκυθάκια είναι οι παρακάτω:

  1. Έχουν βιταμίνες!

Είναι πλούσια σε β-καροτένιο που το σώμα μας το χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α, σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη των οστών και την αναπαραγωγή. Η ποσότητα β-καροτένιου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση του χρώματος στο κολοκυθάκι.

  1. Αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων!

Ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα επικοινωνούν με τα άλλα κύτταρα γύρω τους, τα καρκινικά κύτταρα αποκλείονται από την επικοινωνία και ενεργούν αυτόνομα. Η επικοινωνία των κυττάρων επιτρέπει τη μεταφορά σημάτων αναστολής της ανάπτυξης από φυσιολογικά έως ανώμαλα κύτταρα. Το β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή μπορεί να μετατραπούν σε ένα γονίδιο που ενθαρρύνει την ανακοίνωση αυτή, συμβάλλοντας στην πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

  1. Αποτρέπουν την εμφάνιση καταρράκτη!

Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε χρωστικές ουσίες όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Έγινε μια μελέτη το 2008 σε περισσότερες από 35.000 γυναίκες. Εκείνες με τα υψηλότερα ποσά αυτών των δύο χρωστικών στη διατροφή τους (6.716 mcg ανά ημέρα) είχαν 18 % χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλότερα ποσοστά (1.177 mcg ανά ημέρα).

  1. Αποτρέπουν τον κίνδυνο χολολιθίασης!

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και  τα μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χολολιθίασης. Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο βοηθά στη μείωση του κινδύνου αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη. 250 γρ κολοκυθάκια έχει περίπου 28 % της συνιστώμενης Ημερήσια Πρόσληψη αυτού του ορυκτού.

  1. Μπορεί να ελέγχουν την πίεση του αίματος!

Η πρόσληψη περισσότερου καλίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, και να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που την έχουν ήδη. Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε κάλιο και 250 γρ αυτών περιέχει περίπου το 16 % του καλίου που χρειάζεστε καθημερινά.

  1. Μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης σας!

Οι ψημένοι σπόροι κολοκύθας είναι ένα θρεπτικό σνακ. 30 γρ έχουν επτά γραμμάρια πρωτεΐνης και παρέχουν αρκετό σίδηρο.

Πίσω →