Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές6 Καταπληκτικά οφέλη από την κατανάλωση του Πεπονιού

Το πεπόνι έχει να προσφέρει περισσότερα από ένα απλά δροσερό καλοκαιρινό σνακ! Τα πεπόνια είναι σαρκώδη φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια «Cucurbitaceae», η οποία περιλαμβάνει επίσης το αγγούρι, το κολοκύθι και την κολοκύθα. Αν και το πεπόνι είναι φρούτο, χρησιμοποιείται συχνά ως λαχανικό για τις πιο ιδιαίτερες συνταγές.

Αυτό το φρούτο πρέπει ως επί το πλείστον να τρώγεται φρέσκο, όπως τα επιδόρπια, λόγω της μοναδικής γλυκιάς γεύση του. Αποτελούνται εξωτερικά από σκληρή φλούδα και στο εσωτερικό η σάρκα του είναι υδαρής με σπόρους. Στην πραγματικότητα, το 95% αυτού του φρούτου αποτελείται από νερό.

Οφέλη του πεπονιού στην υγεία μας

Εκτός από την δροσερή τους γεύση, τα πεπόνια είναι θρεπτικά και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας

1. Αντικαρκινικές ιδιότητες:

Η υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή στο πεπόνι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο και να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα. Η τακτική κατανάλωση αυτού του φρούτου είναι αποτελεσματική στην πρόληψη και τη θανάτωση των καρκινικών παραγόντων που εισβάλλουν στο σώμα μας.

2. Καλή υγεία της Καρδιάς:

Ένα αντιπηκτικό που ονομάζεται αδενοσίνη που υπάρχει στα πεπόνια μπορεί να σταματήσει την πήξη των κυττάρων του αίματος που προκαλούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο. Τα πεπόνια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με εξομάλυνση του αίματος στο σώμα. Εκτός αυτού, η υψηλή περιεκτικότητα του πεπονιού σε νερό παρέχει μια κατευναστική επίδραση που βοηθά στην ανακούφιση από την καούρα.

3. Συμβάλει στην θεραπεία της Νεφρικής Νόσου:

Οι εξαιρετικές διουρητικές ιδιότητες του πεπονιού είναι ευεργετικές στη θεραπεία της νεφρικής νόσου. Επιπλέον, ο συνδυασμός του πεπονιού και του λεμονιού είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Έτσι, η κατανάλωση πεπονιού κάθε πρωί, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

4. Υγεία του Πεπτικού Συστήματος:

Αν έχετε πεπτικά προβλήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε μετά το φαγητό πεπόνι για να διευκολυνθεί η κινητικότητα του εντέρου. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό είναι μεγάλης σημασίας για την καταπολέμιση της δυσκοιλιότητας ενώ η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα εξαλείφει την οξύτητα που συχνά προκαλεί δυσκολία στην πέψη.

5. Πηγή ενέργειας:

Τα πεπόνια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας του σώματός. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την επεξεργασία επεξεργασία των σακχάρων και των υδατανθράκων. Συμπερασματικά, η κατανάλωση των πεπονιών μπορεί να σας προσφέρει ουσιαστική ενέργεια.

6. Απώλεια βάρους:

Όπως τα περισσότερα φρούτα έτσι και τα πεπόνια είναι ιδανικά για την απώλεια βάρους. Αυτά τα φρούτα είναι χαμηλά σε νάτριο και θερμίδες, καθώς και λίπος και χοληστερόλη. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό μπορεί να σας κρατήσει πλήρη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ η φυσική γλυκύτητά τους περιορίζει την επιθυμία σας για ζαχαρούχα τρόφιμα με υψηλές θερμίδες.

Πίσω →