Έχετε ελέγξει ποτέ τα συστατικά του αγαπημένου σας ταχίνι; Είναι πολύ θρεπτικό, επειδή παρασκευάζεται από σουσάμι, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι θρεπτικό από μόνα του. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το σουσάμι και, ως εκ τούτου, το ταχίνι προσφέρει τόνωση του ανοσοποιητικού και προστατεύει την καρδιά όπως επίσης και το ελαιόλαδο, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Παρακάτω παρουσιάζονται τα οφέλη από το ταχίνι:

  1. Είναι υψηλό σε υγιή λιπαρά και αμινοξέα!

Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, το σουσάμι έχει ένα από τα υψηλότερα περιεχόμενα λίπους κατά βάρος - ο οποίος είναι και ο λόγος που το ταχίνι είναι εξαιρετικά ελαφρύ σε σύγκριση με άλλα βούτυρα ξηρών καρπών. Το σουσάμι περιέχει έως και 55 % λίπους και το 20 % πρωτεΐνη, ακριβώς γιατί είναι γνωστό για την παροχή τόσο υγιεινών λιπών όσο και ορισμένων βασικών αμινοξέων.

Το ταχίνι μπορεί να ωφελήσει στην καρδιά, στις ορμόνες και την υγεία του δέρματος ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή ποσότητα. Το περισσότερο από το λίπος στο σουσάμι είναι πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ ένα μικρό ποσό είναι μονοακόρεστα και κορεσμένα. Περίπου 50 % έως 60 % του λίπους στο ταχίνι αποτελείται από δύο ευεργετικές ενώσεις: τη σησαμίνη και τη σησαμολίνη. Το ταχίνι περιέχει επίσης φαινολικές ενώσεις, λινελαϊκό οξύ, ελαϊκό οξύ, γ-τοκοφερόλη, και αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων της λυσίνης, της τρυπτοφάνης και της μεθειονίνης.

  1. Είναι καλή πηγή απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων!

Το ταχίνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε βιταμίνες Β όπως η θειαμίνη, μαζί με ανόργανα άλατα, συμπεριλαμβανομένων του μαγνησίου, του χαλκού, του φωσφόρου, του μαγγανίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου. Ο σίδηρος στο ταχίνι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ερυθροκυττάρων, ανεπάρκεια σιδήρου και κόπωση. Και οι βιταμίνες Β είναι σημαντικές για τις μεταβολικές λειτουργίες, που έχουν σχέση με το άγχος και πολλές γνωστικές διαδικασίες. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό στο σουσάμι είναι ότι έχει λιγνάνες οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προωθούν την υγεία της καρδιάς.

  1. Βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της πίεσης!

Η σεσαμολίνη και η σησαμίνη που υπάρχουν στο σουσάμι έχει βρεθεί ότι έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι φυτοστερόλες είναι ένα είδος θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στο σουσάμι που έχουν επιπτώσεις στα ορμονικά επίπεδα, την αρτηριακή υγεία και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αν και το σουσάμι είναι υψηλό σε λιπαρά και θερμίδες, αυτό δεν είναι ένα κακό, όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα δείχνει ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αρτηριοσκλήρωσης, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λιπαρών στις αρτηρίες. Οι φυτοστερόλες είναι σε θέση να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερόλης στο σώμα.

  1. Βοηθάει να βελτιωθεί η υγεία του δέρματος!

Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βιταμίνης Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχείων και λιπαρών οξέων που συμβάλουν στην αναζωογόνηση του δέρματος και την πρόληψη των πρόωρων σημαδιών της γήρανσης. Το σησαμέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πληγών του δέρματος, εγκαυμάτων, στις ευαισθησίες και την ξηρότητα για χιλιάδες χρόνια, και γι 'αυτό μερικές φορές αποκαλείται «ο βασιλιάς των ελαίων» Είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό μέσο, που σημαίνει ότι σκοτώνει τα βακτήρια που μπορούν να φράξουν τους πόρους.

  1. Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών!

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι βοήθεια στην ώθηση της απορρόφησης των προστατευτικών λιποδιαλυτών ενώσεων όπως η τοκοφερόλη, τα κύρια θρεπτικά συστατικά εντός βιταμίνης Ε που παίζουν ρόλο στην πρόληψη των ανθρώπινων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Το γεγονός ότι το σουσάμι οδηγεί σε αυξημένη γ- τοκοφερόλη και ενισχυμένη βιταμίνη Ε σημαίνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική για την πρόληψη της φλεγμονής και το οξειδωτικό στρες.

Πίσω →