Κατά τη διάρκεια της προ- και εμμηνοπαυσιακής περιόδου οι ωοθήκες ελαττώνουν σταδιακά την παραγωγή τους σε οιστρογόνα και προγεστερόνη.

 Κατά τη φάση αυτή παρατηρείται μια μικρή αύξηση του βάρους η οποία οφείλεται:

Στην αύξηση της όρεξης λόγω μείωσης των οιστρογόνων και λόγω ψυχολογικών παραγόντων (καταθλιπτικές τάσεις),

Στη μείωση της σωματικής δραστηριότητας,

Στη μείωση των ενεργειακών αναγκών λόγω ηλικίας.

Ο μέσος όρος αύξησης βάρους στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο - είναι της τάξης των 500 γραμμαρίων το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της προ- και εμμηνοπαυσιακής περιόδου παρατηρείται αύξηση του λίπους της κοιλιάς και σχετική μείωση του λίπους των γλουτών. Παράλληλα, μειώνεται ελαφρά το λίπος στα άνω άκρα και στο θώρακα.

Η χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης βελτιώνει τις σωματικές αυτές αλλαγές, ιδίως τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Ιδιαίτερα στις παχύσαρκες γυναίκες οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν κάποια ποσότητα οιστρογόνων από τον υπερτροφική λιπώδη ιστό, η χορήγηση εξωγενών οιστρογόνων πρέπει να αποφεύγεται.

Σημαντικό είναι κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο η διατήρηση έντονης σωματικής δραστηριότητας ώστε να συντηρείται ένα καλό επίπεδο καύσεων, καθώς, και ο έλεγχος των βουλιμικών τάσεων ιδίως αυτών που αφορούν συνδυασμούς λιπαρών και γλυκών γεύσεων.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, έτσι ώστε να έχουν απώλεια βάρους και να μην έχουν καμία αύξηση στον όγκο τους ή στον λιπώδη ιστό τους. Τα προγράμματα που θα συνθέσουμε είναι πάντοτε προσωπικά, λάβουμε υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα υγείας αν υπάρχουν, με σκοπό το πλάνο διατροφής να είναι εύκολο να το τηρήσετε και να έχετε την μεγίστη απώλεια λίπους.

 

Πίσω →