Η ζελατίνη είναι ένα καθημερινό συμπλήρωμα, σε διάφορες μορφές, και μας αφήνει συνεχώς κατάπληκτους με τις χρήσεις της και τα οφέλη που συνεχώς βρίσκονται σε αναδυόμενες έρευνες.

Χρήσεις και Οφέλη της ζελατίνης!

Σύμφωνα με τις Θρεπτικές Παραδόσεις, υπάρχουν διάφορα οφέλη για την υγεία από την ζελατίνη, συμπεριλαμβανομένων:

  • Υποστηρίζει την ανάπτυξη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
  • Λειτουργεί ευεργετικά για τις αρθρώσεις και μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση αρθριτικών προβλημάτων.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην σύσφιξη του χαλαρού δέρματος (π.χ. το είδος της χαλάρωσης που προκύπτει έπειτα από τέσσερις γέννες σε πέντε χρόνια ...).
  • Μπορεί να βελτιώσει την πέψη, δεδομένου ότι συνδέεται φυσικά με το νερό και βοηθά την κίνηση των τροφίμων μέσα από το πεπτικό.
  • Φημολογείται ότι βοηθά στη βελτίωση της κυτταρίτιδας.
  • Είναι μεγάλη πηγή διαιτητικού κολλαγόνου.
  • Είναι πηγή πρωτεΐνης (όχι και τόσο σημαντική πηγή), αλλά περιέχει συγκεκριμένα αμινοξέα του μπορεί να βοηθήσουν στην οικοδόμηση των μυών.

Τι είναι η ζελατίνη;

Η ζελατίνη αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη, τα οποία πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες και αυτά βρίσκονται στα οστά, στους ινώδεις ιστούς και στα όργανα των ζώων και ως πληθυσμός, δεν καταναλώνουμε αυτά τα μέρη και πολύ. Αυτά τα αμινοξέα απαιτούνται όχι μόνο για την ανάπτυξη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, αλλά και για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού και για τη ρύθμιση του βάρους!

Η γλυκίνη, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των αμινοξέων σε σκόνη ζελατίνης είναι αντι-φλεγμονώδης και έχει βρεθεί πως μπορεί να βοηθήσει την ταχύτητα επούλωσης του τραύματος. Η γλυκίνη στη ζελατίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει την ευκολία και την ποιότητα του ύπνου.

Τα πλεονεκτήματα της ζελατίνης!

Η ζελατίνη έχει προστεθεί στην φόρμες για τη στήριξη της υγείας, και σε πολλούς ανθρώπους παρατηρήθηκε άμεση ανακούφιση από αυτήν, αν και ο λόγος δεν μπορεί να είναι τόσο απλός. Αυτό το μεγάλο άρθρο από ένα διδακτορικό στη Βιολογία / Ενδοκρινολογία εξηγεί:

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το θεραπευτικό αποτέλεσμα της ζελατίνης σε αρθρίτιδα υποπτεύεται πως προέκυψε από τη χρήση της στην επισκευή του χόνδρου ή άλλων συνδετικών ιστών γύρω από τις αρθρώσεις, απλά και μόνο επειδή αυτοί οι ιστοί περιέχουν τόσο κολλαγόνου. (Έμποροι προτείνουν ότι η κατανάλωση χόνδρου ή ζελατίνης θα κατασκευάσει χόνδρο ή άλλους κολλαγονούχους ιστούς.) Μερικές καταναλισκόμενες ζελατίνες έχουν ενσωματωθεί μέσα στο χόνδρο της άρθρωσης, αλλά αυτό είναι μια αργή διαδικασία, και η ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή είναι σχεδόν άμεση , τόσο που μοιάζει με την αντι-φλεγμονώδη δράση της κορτιζόλης ή της ασπιρίνης».

Λόγω της ικανότητάς της για επάλειψη και θεραπεία στο στομάχι, μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν την προσθήκη ζελατίνης στη διατροφή για να βοηθήσει να ανακουφίσει από τροφές και άλλες αλλεργίες.

Γιατί να πάρω ζελατίνη;

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη για την υγεία σχετικά με την εξισορρόπηση των αμινοξέων και το ότι είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, προτείνεται η πρόσληψη ζελατίνης για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Έχει παρατηρηθεί μια σημαντική διαφορά στον τόνο του δέρματος και την απαλότητα του.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, μας δίνει επιπλέον πρωτεΐνη και κολλαγόνο και βοηθά στην απορρόφηση των άλλων μετάλλων. Αν προσπαθείτε να βελτιώσετε το δέρμα σας ή να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης, συστήνεται η ζελατίνη ακόμη και από τις πρωτεΐνες του ορού γάλακτος (που συχνά είναι φλεγμονώδεις και έχουν πρόσθετα συστατικά).Επίσης, προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά για παιδιά για να τα βοηθήσει να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Η ζελατίνη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν λαμβάνεται με κρέατα ή με άδειο στομάχι (για την προώθηση της παραγωγής ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης).

Ιδανικά, θα θέλαμε να ήμασταν σε θέση να καταναλώσουμε υψηλής ποιότητας σπιτικό ζωμό οστών αρκετές φορές την ημέρα και τότε θα ήμασταν ισορροπημένοι και δεν θα είχαμε καμία ανάγκη για επιπλέον ζελατίνη. Επειδή όμως αυτό δεν είμαι ακόμα δυνατόν, καλό θα ήταν να συμπληρώνουμε με σκόνη ζελατίνη υψηλής ποιότητας.

Έτσι, η ζελατίνη είναι ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα για την υγεία, αλλά έχουμε επίσης βρει μια πληθώρα γαστρονομικών και άλλων χρήσεων τον τελευταίο καιρό! Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μας:

1.Θεραπεία Μαλλιών!

Έχουμε μείνει κατάπληκτοι με ένα εντατικό conditioner για ενδυνάμωση και θεραπεία των μαλλιών μας! Για να το κάνετε, ανακατεύετε 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη (πράσινο καπάκι) σε 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζεστό / καυτό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι για να δημιουργήσει ένα παχύ τζελ / υγρό. Ρίξτε στα μαλλιά και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το για τουλάχιστον 5 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μετά χρησιμοποιήστε σαμπουάν κανονικά.

Προτείνεται να γίνει μερικές φορές την εβδομάδα για να πάρετε το επιθυμητό  αποτέλεσμα στα μαλλιά και στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για συντήρηση.

2.Σαμπουάν για πιο πυκνά μαλλιά!

Αν θέλετε πυκνότερα, πιο ανθεκτικά μαλλιά, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελατίνης στο σαμπουάν σας μπορεί να ενισχύσετε αρκετά τα μαλλιά σας. Θα προσθέσει επίσης υφή και όγκο στα μαλλιά αμέσως. Εάν χρησιμοποιείτε σπιτικό σαμπουάν, θα πρέπει μόνο να προσθέσετε περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε μία μικρή παρτίδα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα κανονικό σαμπουάν, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο για το επιθυμητό αποτέλεσμα!

3.Σπιτικό ζελέ!

Τα σπιτικά πακέτα ζελέ έχουν κάποια ψεύτικα συστατικά και συντηρητικά, ενώ είναι απλό και εύκολο να κάνουμε μια αντίστοιχη υγιή εκδοχή ζελέ στο σπίτι. Με σπιτικά ζελέ, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις γεύσεις, να προσθέσουμε βιταμίνες, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε κεφίρ νερού ή τσάι ως βάση για ενίσχυση μιας βιταμίνης και προβιοτικών! Επιπλέον, τα παιδιά το αγαπούν!

4.Μείωση ρυτίδων!

Εξοικονομήστε πολλά χρήματα απλά λαμβάνοντας ζελατίνη κάθε μέρα και χρησιμοποιώντας λάδι καρύδας για τη φροντίδα του δέρματος! H ζελατίνη είναι κατ'ουσίαν μαγειρεμένη, σε σκόνη κολλαγόνου.

Λαμβάνοντας ζελατίνη παρέχετε εσωτερικά στο σώμα σας τα δομικά συστατικά για να χτίσετε τέλειο δέρμα, μαλλιά και νύχια από μέσα προς τα έξω και βοηθάτε στη μείωση των ρυτίδων (και ραγάδων, όπως έχουμε διαπιστώσει).

5.Βοήθημα για το πεπτικό!

Δυσκοιλιότητα? Πεπτικά προβλήματα; Η Ζελατίνη μπορεί να βοηθήσει!

Πολλές πηγές και πληροφορίες που έχουμε διαβάσει προτείνουν την ζελατίνη (συνήθως με τη μορφή της ως σπιτικό ζωμό) σαν πεπτικό βοήθημα, δεδομένου ότι μπορεί να καταπραΰνει και να θεραπεύσει το πεπτικό κομμάτι. Έχουμε παρατηρήσει τεράστια οφέλη καθημερινά από την ζελατίνη στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

6.Υγεία των αρθρώσεων!

Η ζελατίνη παρέχει επίσης τα δομικά συστατικά για υγιείς αρθρώσεις και άτομα με αρθρίτιδα, κοινούς τραυματισμούς ή πόνο στις αρθρώσεις. Μπορεί να παρατηρήσουν σημαντική διαφορά από την ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε ζελατίνη και συμπληρώματα ζελατίνης.

Η ζελατίνη χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους και για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και των εύθραυστων οστών (οστεοπόρωση). Μερικοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν επίσης για την ενίσχυση των οστών, των αρθρώσεων, και των νυχιών. Η ζελατίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών και αυξάνει την γρήγορη ανάκτηση μετά την άσκηση και σχετίζεται με τον τραυματισμό στον αθλητισμό.

7.Μάσκα για το δέρμα!

Η ζελατίνη είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά, αλλά ακόμη και εξωτερικά, μπορεί να εξομαλύνει και να ενισχύσει το δέρμα. Ένα εύκολο tip: Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη με 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού και απλώστε στο πρόσωπο. Αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

8.Απώλεια κιλών!

Υπάρχουν φόρουμ για αθλητές και body builders που χρησιμοποιούν απλή σκόνη ζελατίνης για την απώλεια βάρους και τη συντήρηση, καθώς ισχυρίζονται ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης και να τονώσει τον μεταβολισμό. Πιστεύουμε όμως ότι η ζελατίνη έχει αρκετά άλλα οφέλη για την υγεία που θα άξιζε τον κόπο να την προσθέσουμε στην ζωή μας ακόμα κι αν το μόνο αποτέλεσμα είναι καλύτερο δέρμα, μαλλιά, νύχια, αρθρώσεις, την πέψη, κ.λπ.

Το πρωτόκολλο για την απώλεια βάρους είναι να σταματήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο, και στη συνέχεια να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνης ακριβώς πριν από το κρεβάτι. Οι αθλητές την μάσησαν κατ 'ευθείαν σκέτη, αλλά θα συστήναμε την ανάμιξη της με ένα φλιτζάνι τσάι χαμομήλι διαλύοντας την σε περίπου 1/3 φλιτζάνι κρύο νερό και στη συνέχεια προσθέτοντας 2/3 φλιτζάνι ζεστό τσάι. Πολύ καλύτερη υφή και γεύση!

9.Βοήθεια ορμονών!

Αποδεικνύεται ότι η ζελατίνη μπορεί να βοηθήσει και εδώ:

Πάρα πολλά οιστρογόνα στο σώμα (τα οποία μπορεί να προκληθούν από διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών ανισορροπιών, πέρα από την έκθεση σε φυτοοιστρογόνα όπως εκείνα που βρίσκονται στη σόγια, και ξενοοιστρογόνα που βρίσκονται σε πλαστικά) μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, στειρότητα και προώθηση της επιταχυνόμενης γήρανσης. Τα υπέροχα, και φαινομενικά ατελείωτα οφέλη της ζελατίνης έχουν αντι-οιστρογονικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πλεονάζουσας οιστρογόνων στο σώμα.

10.Σε σπιτικό ζωμό από κόκαλα!

Ο πιο αποδοτικός και θρεπτικός τρόπος για να καταναλώσουμε ζελατίνη είναι σε μορφή σπιτικού ζωμού από κόκαλα ή κεφάλια. Φυσικά, ο ζωμός από κόκαλα δεν είναι τόσο καλός για ζελέ ή για μάσκες μαλλιών, αλλά είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να καταναλώσουμε ζελατίνη. Επίσης, προσθέστε τη ζελατίνη σε σκόνη για σούπες και στα βραστά για μια επιπλέον ώθηση ζελατίνης, αλλά αν δεν θέλετε να επιχειρήσετε όλες τις άλλες χρήσεις, τουλάχιστον  σκεφτείτε να την ενσωμάτωση σπιτικού ζωμού των οστών στην καθημερινή διατροφή σας. Το έντερό σας θα σας ευχαριστεί!

Προσοχή! : Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη ζελατίνη ως συμπλήρωμα, συζητήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας, ειδικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Για την ανάμειξη σκόνη ζελατίνης σε υγρό χωρίς μάζες: Πρώτα ανακατέψτε την σκόνη σε μικρή ποσότητα δροσερού νερού και ανακατέψτε καλά. Ας καθίσει για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε την απαιτούμενη ποσότητα του ζεστού νερού. Αυτό μετριάζει τη ζελατίνη και το κάνει λείο. Μπορείτε επίσης να πάρετε σκόνη κολλαγόνου η οποία δεν πήζει αλλά εύκολα διαλύεται σε ζεστό ή κρύο νερό.

Μην προσθέτετε σκόνη ζελατίνης σε πράγματα με φρέσκο ανανά, ακτινίδια ή παπάγια, καθώς θα αδρανοποιήσει τις ιδιότητες πυκνότητας. Επίσης, μην βράσετε την ζελατίνη, καθώς θα χάσει την ικανότητά πυκνότητας του.

Πού μπορούμε να βρούμε ζελατίνη;

Μπορούμε να παραγγείλουμε ζελατίνη από το διαδύκτιο και να την χρησιμοποιήσουμε αφού επαληθεύσουμε ότι προέρχεται από ζώα που τράφηκαν με χορτάρι, και εκτρέφτηκαν ανόδηνα. Η πρωτεΐνη κολλαγόνου θα πήζει και είναι καλή για πράγματα όπως ζελέ ενώ τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι καταλληλότερα για ανάμειξη στα ζεστά ή κρύα ροφήματα.

Πίσω →