Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠοια είναι τα οφέλη από το γάλα βρώμης!

το γάλα βρώμης είναι μια νόστιμη vegan εναλλακτική λύση για τα γάλατα, και είναι επίσης πολύ θρεπτικό. Γίνεται με προεμβαπτισμένο πλιγούρι βρώμης, το οποίο είναι αποφλοιωμένοι σπόροι που σπάνε σε κομμάτια. Το γάλα βρώμης διαθέτει μια ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση, το οποίο αντικαθιστά καλά τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αποβουτυρωμένα γάλατα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το γάλα ρυζιού ή το γάλα σόγιας. Προτείνεται το γάλα βρώμης ως τονωτικό για το νευρικό σύστημα. Είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά και χωρίς λακτόζη.

Βιταμίνες και μέταλλα στο γάλα βρώμης.

Το γάλα βρώμης έχει θρεπτικό περιεχόμενο. Περιέχει 10 μέταλλα και 15 βιταμίνες. Ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης περιέχει 36 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου. Περιέχει επίσης 10 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α, η οποία είναι διπλάσια από το αγελαδινό γάλα. Εάν πάσχετε από αναιμία και ψάχνετε για vegan επιλογές για την πρόσληψη σιδήρου, μια μερίδα γάλα βρώμης περιέχει 10 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Δεν περιέχει λακτόζη και είναι πλούσιο σε ασβέστιο.

Ένα εκπληκτικό γεγονός για το γάλα βρώμης είναι ότι περιέχει περισσότερο ασβέστιο σε μια μερίδα από το αγελαδινό γάλα. Το γάλα βρώμης περιέχει 36 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου, ενώ μια μερίδα πλήρους γάλακτος περιέχει 28 %. Το γεγονός αυτό επιτρέπει σε σας να πάρετε μια καλή δόση ασβεστίου κάθε μέρα, ακόμη και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δεδομένου ότι το γάλα βρώμης είναι χωρίς λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη επιλέγουν άλλες πηγές για γάλα χωρίς λακτόζη, όπως το γάλα ρυζιού ή το γάλα σόγιας. Το γάλα βρώμης μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για σας, επειδή είναι συνήθως φθηνότερο, ή μπορείτε ακόμη και να το κάνετε μόνοι σας.

Είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Το γάλα βρώμης δεν είναι  μόνο ότι είναι χωρίς λακτόζη και πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά αν παρακολουθείτε το βάρος σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό σε λιπαρά. Μια μερίδα γάλα βρώμης περιέχει μόνο 2,5 g λίπους, και δεν έχει καθόλου κορεσμένο λίπος. Συγκριτικά, μια μερίδα αγελαδινού γάλακτος περιέχει 8 g λίπους και 5 γρ κορεσμένου λίπους.

Δεν περιέχει χοληστερόλη.

Αφού το γάλα βρώμης γίνεται μόνο από σπόρους, είναι μια σπουδαία επιλογή για χορτοφάγους. Ένα άλλο όφελος είναι ότι δεν έχει καθόλου χοληστερίνη, σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα το οποίο περιέχει 24mg χοληστερόλης ανά μερίδα.

 

Πίσω →