Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΠλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από το γάλα ρυζιού!

Το γάλα από ρύζι είναι η τρίτη πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση μη γαλακτοκομικών προϊόντων μαζί με το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου. Το πόσιμο γάλα ρυζιού μας προμηθεύει με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω του φύτρου του ρυζιού, αλλά υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα φυτικά γάλατα. Παρακάτω είναι μερικά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του γάλακτος ρυζιού.

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση!

Το γάλα ρυζιού είναι το πιο υποαλλεργικό από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και εκείνα με αλλεργία στη σόγια ή στους ξηρούς καρπούς δεν μπορούν να πιουν γάλα σόγιας ή αμυγδάλου. Το γάλα ρυζιού είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν άλλα είδη γάλακτος.

  • Δεν έχει υδρογονωμένα λιπαρά ή χοληστερόλη!

Το γάλα ρυζιού έχει τη μικρότερη ποσότητα λίπους σε σύγκριση με όλες άλλα γάλατα. Υπάρχει μόνο 1 γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι και το σύνολο του λίπους είναι ακόρεστο. Δεν έχει επίσης χοληστερόλη, και ως εκ τούτου λειτουργεί καλά στα άτομα με διαιτητικούς περιορισμούς στο λίπος και τη χοληστερόλη.

  • Είναι καλή πηγή βιταμινών Β!

Το καφέ ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, την κυκλοφορία και τη λειτουργία των νεύρων.

  • Προάγει την υγεία της καρδιάς!

Υπάρχουν πολλές υγιής θρεπτικές ουσίες στο γάλα ρυζιού που βοηθάνε στην καρδιά. Το ακόρεστο λίπος προέρχεται από το λάδι ρυζιού, το οποίο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα. Η νιασίνη και η βιταμίνη Β6 είναι επίσης αποτελεσματικές για τον σκοπό αυτό. Το γάλα ρυζιού είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθάνε στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ο σίδηρος και ο χαλκός αυξάνουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας, δίνοντάς σας την καλύτερη οξυγόνωση και τη ζωτικότητα.

  • Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά!

Το γάλα ρυζιού περιέχει περισσότερο μαγγάνιο και σελήνιο από οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα. Αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία από όλα τα είδη των λοιμώξεων και των καρκίνων. Το γάλα ρυζιού μπορεί επίσης να δώσει μια ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μειονεκτήματα:

  • Δεν είναι καλό για διαβητικούς!

Επειδή το ρύζι είναι ιδιαίτερα αμυλούχο, έτσι είναι το γάλα ρυζιού. Ένα φλιτζάνι γάλα ρυζιού περιέχει 33 γρ υδατανθράκων, 3 με 4 φορές περισσότερο από το γάλα αγελάδας ή το γάλα σόγιας. Εάν έχετε διαβήτη, το γάλα ρυζιού μπορεί να σας προκαλέσει μια ξαφνική υπερφόρτωση με ζάχαρη. Ως εκ τούτου, μπορείτε να καταναλώσετε γάλα αγελαδινό, σόγιας ή γάλα αμυγδάλου.

  • Είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη!

Το αγελαδινό γάλα και το γάλα σόγιας έχουν συγκέντρωση πρωτεΐνης περίπου 7-8 γρ ανά φλιτζάνι. Το γάλα ρυζιού έχει πολύ μικρότερη με μόνο 2 γρ σε κάθε μερίδα. Εξαιτίας αυτού, το πόσιμο γάλα ρυζιού μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό σε γεύση σε σχέση με τα άλλα και έτσι δεν θα λειτουργήσει τόσο καλά στον έλεγχο της όρεξης.

  • Είναι χαμηλό σε ασβέστιο!

Μην βασίζεστε στο σπιτικό γάλα ρυζιού για το ασβέστιο. Υπάρχουν μόνο 20 mg ασβεστίου ανά μερίδα γάλακτος ρυζιού, περίπου το 1% της καθημερινής ανάγκης του ασβεστίου. Έτοιμα γάλατα ρυζιού περιλαμβάνουν 25% έως 30% ασβεστίου σε κάθε μερίδα.

Πίσω →