Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές6 πλεονεκτήματα για την υγεία από τα μήλα!

Είναι η εποχή των μήλων και είναι εξαιρετικά φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Μπορούν να θεωρηθούν και ως superfood! Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα είναι καλά για σας και αυτό εξηγεί και την έκφραση "ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα". Υπάρχουν όμως 8 λόγοι που τα μήλα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία σας και γι’αυτό πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

  1. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης!

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών. Μερικά από ότι είναι με μορφή πηκτίνης, ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα της LDL ή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, βοηθώντας το σώμα να τη χρησιμοποιήσετε αντί να την αποθηκεύσετε.

  1. Είναι χορταστικά!

Ο πλούτος των ινών σε ένα μήλο μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να σας γεμίσει με πολλές θερμίδες (περίπου 95 σε ένα μεσαίου μεγέθους μήλο). Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται το σώμα μας περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις πολλές ίνες του από πιο απλά υλικά όπως η ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. Οποιοδήποτε φρούτο με τουλάχιστον 3 γραμμάρια ινών είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν σαν στόχο να παίρνουν περίπου 25 έως 40 γραμμάρια την ημέρα για να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

  1. Μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε αδύνατοι!

Ένα συστατικό της φλούδας ενός μήλου (η οποία έχει επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ίνας) είναι κάτι που ονομάζεται ουρσολικό οξύ, το οποίο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το κάψιμο των θερμίδων. Έτσι μπορείτε να το προσθέσετε στη διατροφή σας εάν θέλετε σχετικά γρήγορα αποτελέσματα.

  1. Μπορούν να βοηθήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα!

Πέντε ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα φαίνεται ότι βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανότατα λόγω ενός αντιοξειδωτικού που περιέχει και βρίσκεται στη φλούδα των μήλων (καθώς και στα κρεμμύδια και τις ντομάτες). Τα οφέλη του αναπνευστικού από τα μήλα επεκτείνονται ακόμη περισσότερο: Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μήλα είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά με άσθμα.

  1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα!

Τα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αυξάνουν την βιταμίνης C, με πάνω από 8 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά μεσαίου μεγέθους φρούτο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14 % της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σας.

  1. Είναι καλά για τον εγκέφαλο!

Έχουν συνδεθεί με την αύξηση παραγωγής ακετυλοχολίνης, η οποία επικοινωνεί με τα νευρικά κύτταρα, οπότε τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη σας και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Πίσω →