Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές4 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από την αλόη!

Η αλόη είναι ένα δημοφιλές φαρμακευτικό φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Είναι περισσότερο γνωστή για τη θεραπεία των τραυματισμών του δέρματος, αλλά έχει επίσης πολλές άλλες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Αυτή είναι μια λίστα με τα οφέλη της αλόης:

  1. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες!

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία. Η αλόη περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια ουσιών που είναι γνωστές ως πολυφαινόλες. Αυτές οι πολυφαινόλες, μαζί με αρκετές άλλες ενώσεις στην αλόη, μπορεί να βοηθήσουν να αναστείλουν την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

  1. Επιταχύνει την επούλωση των εγκαυμάτων!

Η αλόη πιο συχνά χρησιμοποιείται ως ένα επίκαιρο φάρμακο και τρίβεται πάνω στο δέρμα αντί να τρώγεται. Είναι από γνωστό για την θεραπεία των πληγών, ιδιαίτερα των εγκαυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαυμάτων από τον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι είναι μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία για πρώτου και δεύτερου βαθμού εγκαύματα.

  1. Βοηθά στην αντιμετώπιση των ελκών στο στόμα!

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει στοματικά έλκη ή πληγές, σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Συνήθως σχηματίζονται κάτω από το χείλος, μέσα στο στόμα, και διαρκούν για περίπου 7-10 ημέρες. Μελέτες έχουν δείξει πειστικά ότι η Αλόη μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των ελκών στο στόμα. Ωστόσο, δεν ξεπερνά τη συμβατική θεραπεία του έλκους, η οποία είναι κορτικοστεροειδή.

Σε μια μελέτη, φαίνεται ότι το τζελ αλόης, όχι μόνο επιταχύνει την επούλωση των ελκών στο στόμα, αλλά μειώνει επίσης και τον πόνο που συνδέεται με αυτά.

  1. Μπορεί να βελτιώσει το δέρμα και βοηθήσει στην πρόληψη των ρυτίδων!

Υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις ότι το τοπικό τζελ αλόης μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. Σε μια μελέτη 30 γυναικών ηλικίας άνω των 45, η τοπική εφαρμογή του τζελ έδειξε να αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και να βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος σε μία περίοδο 90 ημερών. Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία ότι η Αλόη μπορεί να θεραπεύσει δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και δερματίτιδα ακτινοβολίας.

Πίσω →