Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών! Τι διατροφή να ακολουθήσω;

Οι γυναίκες συνήθως αρχίζουν να παρατηρούν συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών ανάμεσα στο τέλος της εφηβείας τους και στις αρχές του εικοστού έτους τους. Οι παθούσες δεν είναι απαραίτητο να έχουν όλα τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν εξαιρετικά ανώμαλες περιόδους, ενώ άλλες μπορεί να έχουν φυσιολογικούς κύκλους, αλλά να έχουν υπερβολική τριχοφυΐα σώματος.

Μερικές παθούσες θα βιώσουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν περισσότερα από ένα. Αυτά μπορεί να είναι:

  • Απούσες ή ανώμαλες περιόδους
  • Ακμή, συνήθως στο πρόσωπο
  • Περίσσεια τριχοφυΐα στο σώμα, στο πρόσωπο, τους βραχίονες, τις κνήμες, γύρω από τις θηλές και στο κάτω μέρος της κοιλιάς-αυτό είναι γνωστό ως υπερτρίχωση
  • Αποβολή - οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχουν συνήθως ένα υψηλό επίπεδο της ορμόνης ωχρινοτρόπου. Οι παθούσες με υψηλό επίπεδο έχουν 65% πιθανότητες για αποβολή
  • Η αύξηση του βάρους - αυτό είναι κοινό σε γυναίκες με αυτή την πάθηση. Τα κύτταρα αντιστέκονται στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης, αυτό σημαίνει πως η ζάχαρη δεν χρησιμοποιείται σωστά και αποθηκεύεται σαν λίπος.

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι!

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να την πάροδο του χρόνου, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι επίσης μια κοινή αιτία για την γυναικεία υπογονιμότητα - με πολλές γυναίκες να ανακαλύπτουν την κατάσταση, όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν:

Μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη!

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας τρόπος για να παρακολουθεί το πόσο γρήγορα η γλυκόζη ανεβαίνει στο αίμα μετά το φαγητό με υδατάνθρακες. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κάνουν τα επίπεδα του αίματός σας να αυξάνονται με αργό ρυθμό. Πιστεύεται ότι αυτά είναι χρήσιμα για τη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να βελτιώσουν και να βοηθήσουν την ισορροπία των επιπέδων ινσουλίνης. Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι συχνά ανθεκτικά στις επιδράσεις της ινσουλίνης και ως εκ τούτου έχουν περισσότερη ινσουλίνη στο αίμα τους. Αυτή η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης κάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης να αυξάνονται επίσης. Η αύξηση της ινσουλίνης και της τεστοστερόνης αναστατώνει τη φυσική ισορροπία των ορμονών στο σώμα, προκαλώντας συχνά συμπτώματα φούντωσης.

Οι γυναίκες με την πάθηση αυτή μπορεί να βρουν αποτελεσματικά τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ακόμη και αν δεν χρειάζεται να χάσουν βάρος. Έχει επίσης βρεθεί ότι όταν συνδυάζεται με την απώλεια βάρους, μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου. Καθώς έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει να ηρεμήσει κάποια από τα συμπτώματα που επιδεινώνονται από το υπερβολικό βάρος, μια θρεπτική διατροφή θα βοηθήσει επίσης να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία.

Η δίαιτα των Ορμονών
Όλες όσες έχουν ορμονικά προβλήματα, σίγουρα αντιμετωπίζουν και ζητήματα με το βάρος τους. Το διατροφικό αυτό πλάνο είναι σχεδιασμένο γι' αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, για να το ακολουθήσετε απαιτείται πειθαρχία και θέληση.
Απλές τακτικές διατροφής, ενώνουν τα κομμάτια του σύνθετου ορμονικού «παζλ» κάθε γυναικείου οργανισμού, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος, αλλά και να απαλλαγείτε από διαταραχές, ενοχλήσεις και φλεγμονές, που σας εμποδίζουν να απολαύσετε την καθημερινότητά σας. Η κάθε ορμόνη παίζει και ένα διαφορετικό ρόλο και σε δεδομένες περιόδους της ζωής σας... τρελαίνεται και δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό και το σώμα σας. Η συγκεκριμένη διατροφή έχει σκοπό να καταπολεμήσει τις ορμονικές διαταραχές σε κάθε οργανισμό και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει απώλεια βάρους και λίπους
Το Διαιτολογικό Κέντρο Χαριστού Ιουλία σας προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής « Απώλειας Λιπώδους Ιστού », με στόχο την απώλεια βάρους, του ενδοκοιλιακού λίπους, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και της κυτταρίτιδας! 
Με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών για τον καθένα ξεχωριστά διαμορφώνουμε ένα προσωπικό πρόγραμμα διατροφής το οποίο προσφέρει όχι μόνο την απώλεια βάρους αλλά και την σωστή ισορροπία στον οργανισμό σας.

 Τολμήστε το και μέσα σε 2 εβδομάδες το δέρμα θα λάμπει, τα φουσκώματα εξαφανίζονται και ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί… 

 

 

Πίσω →