Η κακοήθης αναιμία είναι χρόνια νόσος , που εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά, αν δεν αντιμετωπιστεί. Στο παρελθόν οδηγούσε τελικά σε θάνατο. Σήμερα η θεραπεία αναπλήρωσης με επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 διορθώνει πλήρως την ανεπάρκεια και επιτρέπει μια ομαλή ζωή.

Αν η κατάσταση προχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την διάγνωση, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα επίμονο μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια (περιφερειακή νευροπάθεια). Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διανοητική σύγχυση και διαταραχές μνήμης , επειδή η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αυτά και άλλα προβλήματα υγείας, πριν ακόμα προκαλέσει αναιμία.

Θεραπεία

Για την θεραπεία της κακοήθους αναιμίας χορηγείται συνήθως με ενέσεις βιταμίνη Β12. αρχικά πρέπει να γίνεται μία ένεση την ημέρα ή την εβδομάδα , αλλά μετά τον πρώτο μήνα γίνεται μόνο μία φορά τον μήνα. Οι ενέσεις πρέπει να συνεχιστούν έπ’ άπειρον. Καμιά φορά είναι δυνατό να γίνει θεραπεία της κακοήθους αναιμίας με καθημερινές δόσεις βιταμίνης Β12 από το στόμα.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 λόγω κακής διατροφής  μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στην διατροφή σας μαζί με συμπληρώματα βιταμίνης Β12. Αυτό πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη γιατρού και διαιτολόγου .

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

 

Πίσω →